Ο Βενιζέλος μίλησε στη Ν.Υ για το Κυπριακό και τις «κινήσεις σε άλλα μέτωπα»

Venizelos_5_118042017

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στο Κυπριακό ζήτημα και συγκεκριμένα επανέλαβε ότι η Ελλάδα «είναι ασφαλές σημείο αναφοράς και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εχθροί και φίλοι».

«Προσπαθούμε να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν φαίνεται πάντα με τρόπο άμεσο. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η Μέση Ανατολή ή η Βόρεια Αφρική, οι οποίες όμως επηρεάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στην στενή περιοχή μας. Και έτσι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο τους το φάσμα, χωρίς αντιφάσεις και χωρίς αγκυλώσεις, οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα».

Φυσικά, ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε τη χαρά του για την επαφή με την Ομογένεια: «ιδίως με την Ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε, «γιατί γνωρίζω τον δυναμισμό σας, τον πατριωτισμό σας, την πίστη σας σ’ αυτό που λέγεται Ελλάδα και γιατί εσείς είστε μια πολύ ισχυρή εθνική δύναμη για μας, εδώ στην Αμερική».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξε: «η ιστορία διδάσκει ότι ο Έλληνας της Διασποράς δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό, το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Ίσως, γιατί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ανασφάλειας, βγαίνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πιο εύκολα».