Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για αριστερό πρόεδρο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την «εύλογη πρόταση επειδή ποτέ στην χώρα δεν υπήρξε αριστερός πρόεδρος». «Όμως η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της» πρόσθεσε και συνέχισε: «Χρεαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει» επισήμανε και ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με το συγκυβερνών κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου: «Άλλη Ε.Ε. οραματίζονταν οι ιδρυτές της»

Λίγο πριν τις 9 μ.μ. ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου. Είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, κατά τον οποίο ο μεν πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη για εθνική ενότητα, ο δε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βγει ο τόπος από το τέλμα αλλά και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αφού «η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες» από τις οποίες δείχνει να απομακρύνεται. Επικαλέστηκε μάλιστα και τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, για να επισημάνει ότι άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση οραματίζονταν οι ιδρυτές της.

Στις 7.30 μ.μ. η εκλογή

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα.

«Καλούμε την Ολομέλεια της Βουλής σε Ειδική Συνεδρίαση για την δεκάτη ογδόη (18η)  Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄ απογευματινή, με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Σήμερα στις 20:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το βιογραφικό του Προκόπη Παυλόπουλου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήρθε στην Αθήνα το 1968. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιο Paris II (πρώην Σορβόνη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA  και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990),

Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Βασίλη, δικηγόρο, τη Μαρία, πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή, νηπιαγωγό.

Πηγή:http://www.avgi.gr