Ο Γ. Βρούτσης θα ενημερώσει την Βουλή για τα ασφαλιστικά ταμεία

images

Την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, θα ενημερώσει την Τρίτη για την κατάσταση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Η Βουλή θα ενημερωθεί την περίοδο που η Τρόικα ζητά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, αλλά και οριζόντια μείωση και των συντάξεων του ΟΓΑ.
Το σωρευτικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται σήμερα στα 16 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, αναμένεται το έλλειμμα στα κύρια ταμεία να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Η ανασφάλιστη εργασία δημιουργεί στο ΙΚΑ απώλειες, που αγγίζουν το 36% με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2013 από τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ αναμένεται να έχει απώλειες 1,5 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο των 774.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές. Είναι ενδεικτικό πως από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.
Στον ΟΓΑ οι ασφαλισμένοι με καθυστερούμενες εισφορές ανέρχονται σε 288.587 (46,18%), με μέσο όρο οφειλής 2.500 ευρώ.