Ο ΕΟΠΥΥ καταδικάζει ασθενή με ηπατίτιδα C σε κίρρωση του ήπατος!

ΕΟΠΥΥ

 

Μια ιστορία παραλογισμού και γραφειοκρατίας

«Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, όπως και για πολλές άλλες ασθένειες, και προφανώς κάποια εταιρεία ανέλαβε να παρασκευάσει το φάρμακο για να το διαθέσει στην αγορά σε όσους το έχουν ανάγκη. Κάπου, όμως, σκοντάφτει το σύστημα και, ως αποτέλεσμα, το φάρμακο δεν φτάνει στον προορισμό του. Πιθανόν γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες διαθέτουν τα σκευάσματα έναντι υπέρογκων ποσών, πιθανόν γιατί το κράτος αρνείται να εφαρμόσει την πρόνοια που έχει υποσχεθεί. Το αποτέλεσμα είναι όταν ο ασθενής φτάνει να καταθέσει τον φάκελό του στην αρμόδια υπηρεσία του κράτους για την παροχή που δικαιούται, να λαμβάνει μια μεγάλη απόρριψη εάν δεν είναι ήδη πολύ σοβαρά άρρωστος. Δηλαδή, το κράτος προνοεί μόνον για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ επιλέγει να περιθάλπει τους υπολοίπους για όσα χρόνια ασθενούν και για όλες τις πολυέξοδες ανάγκες που παρουσιάζονται»…

Αυτά δηλώνει με εμφανή πικρία και απογοήτευση στην «Αυγή» η 56χρονη ασθενής ήπατος Έλλη Κ. Η ζωή και ο αγώνας της Έλλης Κ. συμπυκνώνουν τις διαδρομές χιλιάδων ασθενών ήπατος της χώρας μας.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εγκρίνει την ένταξη ασθενών ήπατος στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες μόνον όταν εκείνοι βρίσκονται στο τρίτο, το τελικό στάδιο της κίρρωσης του ήπατος. Με άλλα λόγια, ένας ασθενής ήπατος εντάσσεται στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες μόνον τότε που… μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητας ίασης των ασθενών από τον ιό της ηπατίτιδας C, και μάλιστα στο στάδιο εκείνο της νόσου κατά το οποίο, ακόμη κι εάν ο ασθενής ιαθεί από την ηπατίτιδα C, απειλείται με πιθανότητες να αναπτύξει ηπατοκυτταρικό καρκίνο!

Η Έλλη Κ., με αντένδειξη για θεραπεία με ιντερφερόνη, καταθέτει αρμοδίως στα τέλη του 2014 στον ΕΟΠΥΥ τον φάκελό της και την αίτησή της για ένταξή της στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες. Η αίτηση της Έλλης Κ. απορρίπτεται και η αρμόδια επιτροπή συστήνει στην Έλλη Κ. θεραπεία με… ιντερφερόνη!

Πηγή:http://www.avgi.gr