NYT: Ο Τραμπ αποφάσισε επίθεση κατά του Ιράν αλλά την… ακύρωσε!

Μετά τη Βόρεια Κορέα και το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βρει «καινούργιο»… εχθρό: το Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά την επίθεση σε δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν (για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τεχεράνη) αλλά και εξαιτίας της κατάρριψης αμερικανικού drone. Και μέσα σ’ όλα αυτά, έρχεται και μια πληροφορία που προκαλεί… τρόμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει επίθεση κατά στόχων του Ιράν, ως αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone, αλλά την τελευταία στιγμή ακύρωσε τη διαταγή του! Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times!

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, γράφουν οι Times, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για τη διαταγή.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθείκαι πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα

Η επίθεση επρόκειτο να γίνει λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή (21.06.2019), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εκείνο που κανείς δεν μπορεί να ξέρει είναι γιατί τελικά ο Τραμπ πήρε πίσωτην απόφασή του για επίθεση στο Ιράν και ενώ έχει απειλήσει πολλές φορές την Τεχεράνη. Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το αν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Times, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό αν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμόή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα. Αρνήθηκαν, όπως γράφουν οι New York Times, να σχολιάσουν.

Θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη ΜέσηΑνατολή υπό τις διαταγές Τραμπ, θυμίζουν οι Times. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οργή από το Ιράν

Η Τεχεράνη κατήγγειλε μια «προκλητική» και «πολύ επικίνδυνη» ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας» του Ιράν, μετά την καταστροφή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενός drone εντός του «εναέριου χώρου» της χώρας. Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ έστειλε μια οργισμένη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μια νέα πολύ επικίνδυνη, προκλητική και παράνομη ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», τονίζει ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

Στην επιστολή, το Ιράν -το οποίο επέλεξε να μη ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του ΣΑ- τονίζει ότι δεν «επιδιώκει τον πόλεμο» αλλά προσθέτει πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα εναντίον των παραβιάσεων της εδαφικής του ακεραιότητας» την οποία «είναι αποφασισμένο να προασπίσει σθεναρά στη γη, στη θάλασσα και στους αιθέρες».

Η Τεχεράνη τονίζει ακόμη ότι το αμερικανικό drone το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη διεξήγαγε κατασκοπευτική πτήση στο στενό του Ορμούζ και, κατά την επιστροφή του, «εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο», κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον του.

Η ιρανική επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να επέμβουν προκειμένου οι ΗΠΑ να «τερματίσουν τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους στην ήδη ασταθή περιοχή του Κόλπου».

Πηγή : newsit.gr