Νύχτα θρίλερ: Οι 5 πλουσιότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες έχασαν 12,8 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο

dfgedrgΣε χρηματιστηριακό εφιάλτη μετουσιώθηκε η χθεσινή νύχτα, εν μέσω της στρατιωτικής παρουσίας των Ρώσων στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι διεθνείς χρηματαγορές ήρθαν αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες πιέσεις του τελευταίου μήνα, ενώ το ρούβλι υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες του Bloomberg, την απώλεια από την πλευρά των 300 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη συνολικά 44,4 δισ. δολαρίων!

Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι χαμένοι της υπόθεσης ήταν οι δύο Ρώσοι Κροίσοι της ενέργειας, Gennady Timchenko και Leonid Mikhelson, ιδιοκτήτες του 50% της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά τη Gazprom, την Novatek.

Οι απώλειές τους άγγιξαν τα 3,2 δισ. δολάρια, συνέπεια της υποχώρησης της  Novatek κατά 18%.

Συνολικά, τη στιγμή που κορυφωνόταν η κρίση μεταξύ της Ουκρανίαας και της Ρωσίας, Ρώσοι και Ουκρανοί ολιγάρχες της ενέργειας και του βιομηχανίας έχασαν μέσα σε μια μέρα κεφάλαια της τάξης των 12,8 δισ. δολάρια.

Μεγάλοι χαμένοι, επίσης, ο Ρώσος Vladimir Lisin, (πρόεδρος της Νο 1 χαλυβουργίας της χώρας  Novolipetsk Steel με έδρα της Ρωσία και απώλειες 1,2 δισ. δολ.), ο δ/νων σύμβουλος της Lukoil, Vagit Alekperov, (με απώλειες 960 εκατ. δολ.), καθώς και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Rinat Akhmetov  (με απώλειες 700 εκατ. δολ.).