Νέο «Όχι» της Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο

Νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το θέμα του εκλογικού νόμου εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση.

«Είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α» τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ. Για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι τα διλήμματα απευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ΝΔ. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα «να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε» και τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει μεταξύ άλλων «αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Επανέλαβε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα συνεργήσει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η Κυβέρνηση βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «στο πλαίσιο μικροκομματικών τακτικισμών εξήγγειλε πομπωδώς, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου». Τον κατηγόρησε ότι «άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο και τα 5 σημεία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο κατέληξαν σε αποσπασματικές ρυθμίσεις».

Στρέφοντας τα πυρά της στη Συγγρού, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι «εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες, αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νοιάζονται αποκλειστικά για το πώς θα γίνουν κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών».

Η Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι τόσο ως ΠΑΣΟΚ όσο και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη «έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος» με στόχο την αναζήτηση ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

Μίλησε για ένα σύστημα απλής αναλογικής και εξέφρασε την εκτίμηση «ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό».

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τις πέντε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με στόχο την ευρύτατη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου:

  1. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  2. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
  3. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  4. Ψήφο στα 17
  5. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Πηγή: iefimerida.gr