Ν. Παρασκευόπουλος: Επείγον το νομοσχέδιο για τις φυλακές λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης (Video)

20150406-091410-46980

«Επείγον το θέμα γιατί έχουμε πολλές καταδίκες με βάση το άρθρο 3 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και πληρώνουμε 2 εκ. για αυτές, φάσμα εκκρεμών υποθέσεων πολλαπλάσιων των καταδικών», το κυριότερο όμως είναι πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, η «απάνθρωπη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές».

Η νομοθετική παρέμβαση αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών και των συνθηκών κράτησης που επικρατούν σε αυτές. Ο υπουργός δήλωσε ότι είχε δρομολογηθεί το νομοσχέδιο για τις φυλακές, πολύ πριν τις όποιες αντιδράσεις σημειώθηκαν, με δεδομένο το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τις βαρύτατες ποινές που έχει υποστεί η χώρα από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ότι «δεν υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις στο νομοσχέδιο». Υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου από την κριτική που δέχεται υποστηρίζοντας ότι «είναι σωστές για οποιονδήποτε άνθρωπο». Ενώ απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι συνομιλεί με τρομοκράτες είπε ότι «με όλους θα μπορούσα να συνομιλήσω αρκεί να διασφαλιζόταν ότι αυτό θα οδηγούσε σε λιγότερη άσκηση βίας».

«Από μέρα, σε μέρα το πρόγραμμα για τα βραχιολάκια» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, η εφαρμογή του προγράμματος που όμως είναι πιλοτική και αρχικά θα αφορά 200 άτομα. Πρόσθεσε επίσης ότι «λιγότερο από 1.500 άτομα θα βγουν από τις φυλακές» με την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Επαρκείς οι δομές για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών

Χαρακτηριστική η σύμπλευση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με τη Ν.Δ. που υιοθετεί την επιχειρηματολογία της στο θέμα του νομοσχεδίου και μιλάει για «απελευθέρωση τρομοκρατών» και επικαλέστηκε ότι θα υπάρξει αυστηρότητα των ποινών από τη πλευρά των δικαστών. Όμως,  ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι, αν  κάποιος δικαστής βάζει μεγαλύτερη ποινή, ανεξάρτητα από το έγκλημα, αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν ένας «κακός δικαστής».

Οι κατηγορίες που αφορούν την εφαρμογή της απόλυσης των κρατουμένων προσδιορίζονται με βάση, τη βαρύτητα της ποινής και όχι με βάση το έγκλημα. Αναφορικά με τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, θα οδηγηθούν στις κατάλληλες δομές για απεξάρτηση τους με στόχο τη θεραπεία τους. Εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας. Αξιόπιστοι οι οργανισμοί που ήδη λειτουργούν όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα δύο ψυχιατρεία και μια δομή της φυλακής που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες θεραπείας.

Σχολιάζοντας τέλος την υπαγωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτείται η συνυπογραφή του υπ. Δικαιοσύνης σε ζητήματα νομοθεσίας, ενώ αντίθετα στα διοικητικά θέματα το υπ. Προστασίας του Πολίτη είναι ανεξάρτητο και δεν θα υπάρχει καμία δικαιοδοσία ή παρέμβαση από το υπ. Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι ήταν κεντρική κυβερνητική απόφαση λειτουργικού χαρακτήρα, για την οποία δεν έχει καμία αντίρρηση.

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Πανούση υποστήριξε ότι πρόκειται για προσωπικές πολιτικές του απόψεις του κ. Πανούση, ενώ διαβεβαίωσε για την καλή συνεργασία των δύο υπουργείων καθώς δεν επικαλύπτονται οι δραστηριότητες των υπουργών.

Πηγή:http://www.avgi.gr