Ν.Δ: Στροφή προς το Κέντρο, ήττα των «σκληροπυρηνικών»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ 22.12

Με το βλέμμα στραμμένο στον «δεύτερο γύρο» τελούν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας, αλλά και όλοι οι κορυφαίοι στη Ν.Δ., την ώρα που η κάθε εσωκομματική πλευρά μετρά κέρδη και ζημιές από την προχθεσινή πανελλαδική ψηφοφορία, η οποία έστειλε σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: το πρώτο μήνυμα είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να… έχει «ιδιοκτήτη», το δεύτερο είναι πως η βάση του κόμματος δεν ενστερνίζεται σενάρια για «καθαρό» δεξιό κόμμα «α λα Σαρκοζί» και το τρίτο είναι πως το φιλελεύθερο μπλοκ παραμένει διακριτό ρεύμα στη Ν.Δ. -σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού, αλλά και βάσης.

Στελέχη που προέρχονται απ’ όλες τις τάσεις και τα ρεύματα εντός Ν.Δ. παραδέχονταν ήδη από το βράδυ της Κυριακής ότι οι 400.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν στον πρώτο γύρο έστειλαν μήνυμα στροφής του κόμματος προς το Κέντρο, ενώ την ίδια πολιτική κατεύθυνση υπηρετούν και οι δύο υποψήφιοι που πήραν τον διαβατήριο για το δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου: ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ήττα των «σκληροπυρηνικών»

Την ίδια στιγμή, οι δύο υποψήφιοι με αμιγώς δεξιά χαρακτηριστικά, που άφηναν να διαφανεί η προτίμησή τους για ένα «δεξιό» κόμμα, ηττήθηκαν κατά κράτος. Και, μαζί τους, ηττήθηκαν τα σενάρια μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε «σαρκοζικό» κόμμα, που πρέσβευαν ο Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας, όπως και η πολιτική πλατφόρμα των δύο υποψηφίων περί «δομικής αντιπολίτευσης» προς την κυβέρνηση. Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας τον τελευταίο καιρό διαγωνίζονταν ποιος θα βρει τις… σκληρότερες εκφράσεις κατά της κυβέρνησης, ενώ αμφότεροι δεν περιορίζονταν απλώς στο να αποκλείουν κάθε σενάριο συναίνεσης και συνεννόησης, αλλά έφταναν στο σημείο να φλερτάρουν με εκλογές για να «πέσει» η κυβέρνηση. Ο Αδ. Γεωργιάδης είχε αυτή την λογική από την αρχή, ενώ στην πορεία της εσωκομματικής αναμέτρησης την είχε υιοθετήσει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από επίμονες εισηγήσεις του Τ. Μπαλτάκου και του Μ. Βορίδη. Ταυτόχρονα, οι δύο υποψήφιοι που βρέθηκαν εκτός δεύτερου γύρου εκπροσωπούσαν την «καθαρή» δεξιά Ν.Δ. σε όλα τα επίπεδα: δεν είναι τυχαίο ότι Γεωργιάδης – Τζιτζικώστας ήταν εναντίον του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ Μητσοτάκης – Μεϊμαράκης είχαν εκφραστεί θετικά- και, μάλιστα, ανοιχτά.

«Ιδιοκτησία» Καραμανλή

Τούτων δοθέντων, το κόμμα της Ν.Δ. φαίνεται πως επιστρέφει κεντροδεξιά και, ταυτόχρονα, έως τώρα επιβεβαιώνεται η εσωκομματική ισχύς του Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι δε θα άφηνε το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του να πέσει σε… «ξένα χέρια» ξανά, όπως είχε γίνει επί προεδρίας Σαμαρά, και στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα του Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος πρώτευσε χθες. Βεβαίως, με δεδομένες τις πολύ κακές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο δεύτερος γύρος της 10ης Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικός για την τελική επιρροή που θα έχει ο Κ. Καραμανλής στη Ν.Δ.

Ήττα Σαμαρά

Την ίδια στιγμή, τη συρρίκνωση των ερεισμάτων του Αντ. Σαμμαρά στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το προχθεσινό αποτέλεσμα. Ο Αντ. Σαμαράς είχε «μοιράσει» τους πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του μεταξύ των Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα, καθώς και ο ίδιος πρεσβεύει την άποψη για μια «δεξιά» Ν.Δ. και υπέρ της «δομικής αντιπολίτευσης» έναντι της κυβέρνησης. Μάλιστα, προχθές, σε δήλωσή του, αφού ψήφισε στην Κηφισιά, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την «ανάγκη» να… πέσει η «ανίκανη» κυβέρνηση, στέλνοντας σήμα προς όσους τυχόν τον ακολουθούν ότι οι «ενδεδειγμένες» επιλογές ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Απ. Τζιτζικώστας. Όμως, αμφότεροι έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και η κυριαρχία της «δεξιάς τάσης» στη Ν.Δ. τελειώνει.

Τα σενάρια της «επόμενης μέρας» στη Ν.Δ.

Στους ψηφοφόρους του Άδ. Γεωργιάδη και του Απ. Τζιτζικώστα στρέφονται οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που σε… μήλον της Έριδος αναδεικνύεται ο Απ. Τζιτζικώστας για τη στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο. Ο Άδ. Γεωργιάδης, πάντως, χθες εξέφρασε ήδη τη στήριξή του στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ στο στρατόπεδο του Ευ. Μεϊμαράκη εκτιμούν πως σε μια ανοιχτή διαδικασία οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται από τις απόψεις των υποψηφίων που μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Μάλιστα, ο Άδ. Γεωργιάδης, αφού ανέφερε με νόημα ότι το ποσοστό του δείχνει ότι παραμένουν «υπολογίσιμες» οι ιδέες του στο εσωτερικό της Ν.Δ., ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κατά τον πρώην υπουργό, λοιπόν, «πρέπει να υπάρξει ανανέωση στην παράταξη και τη χώρα», «είναι σημαντικό δύο άνθρωποι με διαφορετική αφετηρία, εκείνος από το Κέντρο κι εγώ από τη Δεξιά, να μπορούμε να εκφράσουμε την Κεντροδεξιά στην πράξη», ενώ «με τον Κυρ. Μητσοτάκη είχαμε άψογη συνεργασία και προχωρήσαμε μαζί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Κλειστά χαρτιά από Τζιτζικώστα

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στο στρατόπεδο του οποίου δεν μπορούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους. Κατά πληροφορίες, στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης έχουν ήδη εισηγηθεί επιμόνως στον Απ. Τζιτζικώστα να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη λόγω των νεοφιλελεύθερων απόψεών του. Ωστόσο, με δεδομένο το προβάδισμα του Ευ. Μεϊμαράκη, που του δίνει εξ αντικειμένου περισσότερες πιθανότητες νίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φλερτάρει με το σενάριο να παραμείνει… ουδέτερος και να μη δώσει σαφή «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, αφήνοντας ταυτόχρονα «ελεύθερα» όσα «γαλάζια» στελέχη τον υποστήριξαν να επιλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

«Καραμανλική» στήριξη

Σε κάθε περίπτωση, από τη μάχη της 10ης Ιανουαρίου θα κριθεί, όπως προαναφέρθηκε, κατά πόσο το κόμμα θα μείνει σε «καραμανλικά» χέρια. Ως εκ τούτου, οι «καραμανλικοί» άρχισαν ήδη από χθες να δίνουν χείρα βοηθείας στον Ευ. Μεϊμαράκη. «Διακινδυνεύω από σήμερα μια πρόβλεψη, ότι το προβάδισμα και για τις 10 Ιανουαρίου είναι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη» τόνισε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», ο Ν. Κακλαμάνης, επιχειρώντας να θεμελιώσει «αέρα νίκης» για τον κ. Μεϊμαράκη. Σε πολιτική βάση έθεσε το δίλημμα ο Ευρ. Στυλιανίδης, μέσω του ρ/σ «Βήμα FM». «Για μένα το δίλημμα που τίθεται εν όψει του δεύτερου γύρου είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει επιλέξουν τι Νέα Δημοκρατία θέλουν. Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία η οποία θα πάει στο καθαρό, δημοκρατικό και ορθολογικό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ; Ή θέλουν μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα βασίζεται στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος που είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς;» διερωτήθηκε, «καρφώνοντας» τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «νεοφιλελεύθερο» και υποστηρίζοντας ότι «η τεχνοκρατική, ορθολογιστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα μόνο ως συνιστώσα. Δεν μπορεί να εκφράσει την κεντρική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα μιας μεγάλης Κεντροδεξιάς, η οποία θέλει να ακουμπά πάνω στη ζωντανή κοινωνία και την υγιή αγορά».

Την πρόταση να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος κατέθεσε δημοσίως χθες ο πρώην υπουργός -και υποστηρικτής του Ευ. Μεϊμαράκη- Γ. Βρούτσης, με το σκεπτικό ότι οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν ώς τις 10 Ιανουαρίου θα φθείρουν την ενότητα του κόμματος. Μάλιστα, ο Γ. Βρούτσης πρότεινε να «τα βρουν» ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης και να οριστεί ο πρώτος πρόεδρος και ο δεύτερος αντιπρόεδρος.

Πηγή:http://www.avgi.gr