Μπαράζ κινητοποιήσεων από αύριο

Σε μετωπική σύγκρουση με ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΥ οδηγείται η κυβέρνηση αναφορικά με τις περικοπές που προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια.

Το «ναυάγιο» στις συναντήσεις που είχε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας με εκπροσώπους ενστόλων και πανεπιστημιακών φέρνει πιο κοντά τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα η πρόταση που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ενστόλων, έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών που προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για «έγκλημα» και προειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί δεν θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα».

Οι ένστολοι προγραμματίζουν την Πέμπτη πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ισχύσουν οι περικοπές θα τηρούν αυστηρά τα ωράρια εργασίας.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί που αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μέχρι στιγμής απώλειες 40% στους μισθούς τους και αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο περικοπής κατά 8% του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.

Έτσι την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στις 11.30 η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει να προχωρήσει σε διάβημα έντονης διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών. Μία ώρα αργότερα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει την στάση των νοσοκομειακών γιατρών.

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν και οι δικαστές με την Πανελλήνια Πανδικαστική Συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Άρειο Πάγο.

Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 12:30 προγραμματίζονται Πανδικαστικές Συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις άλλες Εφετειακές έδρες με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και της λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν συνδικάτα αναμένεται να κορυφωθούν κατά την παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη ΔΕΘ.

Στις κινητοποιήσεις το απόγευμα του Σαββάτου δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν και οι εφοριακοί.