ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΚΠΑ 2Πληθαίνουν οι σχολές και τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στον ρυθμό των δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει στο ΕΚΠΑ, με τους φοιτητές να απαντούν ένα ηχηρό «όχι» στους σχεδιασμούς του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη να διαλύσει ουσιαστικά τους φοιτητικούς συλλόγους.

Παρά την ωμή καταστολή και βία με την οποία ήρθε αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες, η φοιτητική κοινότητα παραμένει απτόητη και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της, για την διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας στα πανεπιστήμια και την υπεράσπιση του συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Ειδικότερα, κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη για λήψη αποφάσεων από φοιτητές μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Κατάληψη της σχολής τους αποφάσισαν και οι φοιτητές/τριες του Γεωπονικού Αθήνας, αρχής γενομένης από αύριο. «Ο φοιτητικός σύλλογος απαντά δυναμικά προχωρώντας στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα από δύο γενικές συνελεύσεις πραγματοποιώντας κατάληψη της σχολής και συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των ημερών».

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών, που απαιτούσαν από τα μέλη της Συγκλήτου να τοποθετηθούν επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο.

Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Επιπλέον, σε κατάληψη της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φοιτητές από σήμερα, έως και τη Δευτέρα, αλλά και της πρυτανείας του ΕΜΠ από αύριο, μέχρι να οριστεί νέα σύγκλητος.

Στο ρυθμό των καταλήψεων μπαίνουν και τα ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον για σήμερα και αύριο.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ρεθύμνου.

Χθες, αργά το απόγευμα, δυναμικό «παρών» στις καταλήψεις έδωσαν και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών που συνεδρίαζαν από το πρωί της ίδιας ημέρεας.

Η Σχολή θα παραμείνει κλειστή ως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές.

Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται ακόμη το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα ΑΕΙ και ειδικότερα στο Καποδιστριακό είναι έντονος και σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανής τους.

Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα», αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο κ. Φορτσάκης απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των σχολών και των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr