Μητσοτάκης: Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές

«Σήμερα, έχουμε μόνο έναν δρόμο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β. «Μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία. Μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά».

«Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο -πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ- είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Εφαρμόζοντας την αρχή ‘’λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες’’. Θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο. Ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία. Δημιουργώντας 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η καχυποψία των πολιτών δεν είναι αδικαιολόγητη και σημείωσε: «Δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε, «σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματίες υπονόμευσαν  την παραγωγική βάση της χώρας. Oι πολιτικοί παρασύρθηκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού.  Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς».

«Συνολικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε την σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτήν την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα.  Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς!».

Για να γίνουν αυτά, εξήγησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες και ανέπτυξε.

Αναφερόμενος στο σημερινό περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι» και εξήγησε μεταξύ άλλων: «Δίχως την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Α.Ε.Π. της χώρας το 2016 θα ήταν 196 δις ευρώ.  Τώρα εκτιμάται ότι θα είναι 175 δις ευρώ, 21 δις λιγότερα.  13% λιγότερη ανάπτυξη σε δύο χρόνια. Σαφής είναι και η επιδείνωση στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης! (9.812 διαγραφές επιχειρήσεων). Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από 1,67 δις το 2014 έπεσαν στο -0,29 δις ευρώ το 2015. Βιώνουμε συνθήκες αυξανόμενης αποεπένδυσης…

Το αργοπορημένο κλείσιμο της αξιολόγησης συγκρινόμενο με το περσινό χαοτικό καλοκαίρι, δημιούργησε την ψευδαίσθηση μιας φαινομενικής σταθερότητας. Αυτή είναι επίπλαστη. Γιατί η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης δεν προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα που απαιτείται για την επανεκκίνηση της οικονομίας…». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα ανέπτυξε τι θα  πρέπει να περιμένει από μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και  τι περιμένει ο ίδιος  απ’ αυτήν.  «Από εμένα», τόνισε, «θέλω να περιμένετε:

Πρώτον, ότι θα δίνω με συνέπεια τη μάχη για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας… 

Δεύτερον, απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.  Ο βασικός δείχτης που θα καταγράψει την επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου θα είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.  Το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτήν την κεντρική προτεραιότητα. Αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και διγλωσσία στο ζήτημα αυτό δεν θα επιτραπεί… 

Τρίτον, αντιλαμβάνομαι την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: παιδεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία.  Δεσμεύομαι ότι η εξασφάλιση αυτών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα. 

Τέταρτον, αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ρυθμιστικές αρχές, δικαιοσύνη, διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, θα κληθούν από μένα να προφυλάξουν, με αμεροληψία και συνέπεια, τον υγιή ανταγωνισμό. Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν. Χρέος του κράτους είναι η προώθηση της δημόσιας ευημερίας μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας συνολικά.

Και πέμπτο, θα δώσω ειδικό βάρος στη στήριξη της  νέας επιχειρηματικότητας… Οι νέοι επιχειρηματίες παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και αναλαμβάνουν συχνά δυσανάλογα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης με οριζόντιες πολιτικές στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας». 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι  «μοιραζόμαστε το όραμα για μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από τη σημερινή» και πρόσθεσε: «Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί, από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχιας, στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου. Μόνον έτσι η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους… Ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ των δύσκολων επιλογών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα δίνουν πραγματική προοπτική για την οικονομία και θα στηρίζουν, αντί να τιμωρούν, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία. Η μάχη για έξοδο από την κρίση δεν είναι μια μάχη που μπορούμε να συνεχίσουμε να τη δίνουμε με αυταπάτες, ψεύτικες υποσχέσεις και εύκολες λύσεις… Ο πολιτικός στις μέρες μας οφείλει να δείχνει τόλμη και αυταπάρνηση. Οι παλαιές συνταγές του ώριμου φρούτου και της μικροκομματικής αντιπολίτευσης δεν με εκπροσωπούν… Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης, φτωχοποίησης και ανυποληψίας. Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτές».