Μειώνονται οι θανατικές ποινές στις ΗΠΑ λόγω χαμηλού budget

ektelesi

Το χρηματικό κόστος των εκτελέσεων στις ΗΠΑ είναι αρκετά αυξημένο, ενώ παράλληλα σημειώνονται  ελαττωματιικές δικαστικές διώξεις και ελλείψεις στα φάρμακα που χρειάζονται για να γίνουν οι θανατηφόρες ενέσεις, για αυτό και οι θανατικές ποινές θα μειωθούν, όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή.

Μέχρι στιγμής πραγματοποίηθηκαν το 2013 στις ΗΠΑ 39 εκτελέσεις, λιγότερες από τις 43 που είχαν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του η οργάνωση αυτή, η οποία θεωρείται έγκυρη πηγή δεδομένων για την εσχάτη των ποινών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται μειώνεται γενικά από το 1999, όταν είχαν εκτελεστεί 98 άνθρωποι.

«Η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να γίνουν λάθη και ότι έχουν αποφυλακιστεί αθώοι που θα μπορούσαν να είχαν εκτελεστεί, κάνει τους ενόρκους να διστάζουν. Οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι είναι πλέον δυσκολότερο να επιτύχουν μια θανατική καταδίκη», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου Ρίτσαρντ Ντίτερ.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η τελευταία προγραμματισμένη για το 2013 εκτέλεση στην Οκλαχόμα, όταν το κράτος σκότωσε με θανατηφόρα ένεση έναν άνδρα που είχε καταδικασθεί επειδή μαχαίρωσε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν εκπαιδευτή αλόγων τον οποίο είχε περάσει για κάποιον άλλο.

Οι 39 εκτελέσεις του 2013 καταγράφηκαν σε εννέα Πολιτείες, οι περισσότερες στο Νότο των ΗΠΑ. Ωστόσο Πολιτείες που υποστηρίζουν τη θανατική ποινή, όπως η Νότια Καρολίνα, η Βιρτζίνια, το Τενεσί και η Λουιζιάνα, δεν πραγματοποίησαν καμιά μέσα στο 2013.

Σχεδόν το 60% των Αμερικανών υποστηρίζουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε καταδικασμένους δολοφόνους, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Γκάλοπ.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει μετρηθεί από το Νοέμβριο του 1972, όταν το 57% είχε εκφρασθεί υπέρ της θανατικής ποινής. Η υποστήριξη της θανατικής ποινής είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο το 1994, με ποσοστό 80%.