Με τροπολογία επανέρχεται η φορολογία για τη μπίρα

ÓõæÞôçóç óôçí ÏëïìÝëåéá ãéá ôçí øçöïöñßá ôïõ ôñßôïõ Ìíçìïíßïõ ôçí ÐáñáóêåõÞ 14 Áõãïýóôïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Προσπάθεια για να ψηφιστεί τελικά η φορολόγηση των μικρών ζυθοποιιών κάνει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ.

Το επίμαχο άρθρο 52 που εισήχθη στις Επιτροπές της Βουλής προς ψήφιση, αποσύρθηκε, καθώς έλαβε ψήφους μόνο από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας θα υπάρξουν συνεννοήσεις μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και να επανέλθει στη Βουλή με τη μορφή της τροπολογίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Μου κάνει εντύπωση η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για την αύξηση του φόρου κατανάλωσης μπίρας σε μικρές ζυθοποιίες, απο τη στιγμή που δεν είναι προαπαιτούμενο και απο τη στιγμή που τόσο ο κυβερνητικός του εταίρος, όσο και η αντιπολίτευση είχαν απο την αρχή ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Πάντως, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται για το συγκεκριμένο άρθρο να αναθεωρήσει τη στάση του και να το ψηφίσει τελικά, εαν επανέλθει τροποποιημένο και με χαμηλότερη φορολογία.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό για Θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με αντικείμενο την 17μηνη καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε καταγγελίες για μονοπώλιο και χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς από πολυεθνικές εταιρείες ζυθοποιίας, σε βάρος των ελληνικών.

Το πλήρες κείμενο της σχετικής επιστολής του κ. Κουϊκ έχει ως εξής: «Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επί 17 ολόκληρους μήνες (!) από την άνοιξη του 2014… καθαρογράφει απόφασή της, η οποία αφορά καταγγελίες για μονοπώλιο και χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς από πολυεθνικές εταιρείες ζυθοποιίας, σε βάρος των ελληνικών.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ευσταθεί, για παράδειγμα, η δικαιολογία την οποία μου έδωσε, σε δύο συναντήσεις που είχα μαζί του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτριος Κυριτσάκης, ότι τον τελευταίο καιρό έχει μείνει μόνο με έναν εισηγητή.

Σημειώνω, μάλιστα, ότι μου απάντησε αρνητικά σε σχετική πρότασή μου, να προωθήσει νέους εισηγητές εκ των έσω, από τα ικανά στελέχη και με πλήρη επιστημονική επάρκεια που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την παρούσα επιστολή την αποστέλλω στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού διότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι της αρμοδιότητάς του.

Την αποστέλλω επίσης και στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης διότι ως μέλος της σημερινής κυβέρνησης οφείλω να ζητήσω να διερευνηθεί εάν προκύπτει ή όχι σκόπιμη καθυστέρηση της καθαρογραφής και έκδοσης της απόφασης, όπως κυκλοφορεί στην αγορά της ελληνικής ζυθοποιίας, αντιμέτωπη με ένα σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς των γνωστών ξένων πολυεθνικών που τον τελευταίο καιρό έχουν εξαγοράσει και γνωστά ελληνικά σήματα».

Πηγή: http://www.newsbeast.gr