Λουκέτο διαρκείας στα φαρμακεία από αύριο

farmaka-630x400Σε απεργία διαρκείας από αύριο, Τετάρτη προχωρούν οι φαρμακοποιοί. Με αυτό τον τρόπο απαντούν όπως αναφέρουν στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

«Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Την ελπίδα ότι στο χώρο των φαρμακοποιών θα επικρατήσει λογική και ψυχραιμία, εξέφρασε το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου «η κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα», γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα:

-να υπάρξει αναβολή της εφαρμογής της δέσμευσης για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%,
-να μην ενταχθούν στα σούπερ-μάρκετ τα Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ),
-να διατηρηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων και
-να παρέχεται η δυνατότητα αγοράς και πώλησης φαρμακείων, αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς και όχι από τρίτους.