Κρήτη: Καθημερινή τρομοκρατία αστυνομικού

CACHE_620X620_1_1263143Χρόνια τώρα κάθε καλοκαίρι χάνουν τον ύπνο τους. Τα κουδούνια των αιγοπροβάτων… κουδουνίζουν όλη τη νύχτα. Τα σκυλιά ουρλιάζουν και τα ποντίκια κάνουν παρέλαση, ενώ δεν μπορούν να αναπνεύσουν λίγο καθαρό αέρα. Εκεί που άλλοτε το σπίτι τους στο χωριό αποτελούσε όαση τόσο για τον κ. Γιώργο Χανιωτάκη όσο και τη γυναίκα του, Μαρία, κι ονειρεύονταν να περάσει ο καιρός για να φύγουν από την Αθήνα, όπου διαμένουν, και να πάνε στο Ζαρό, πλέον ζουν ένα εφιάλτη.

Όπως υποστηρίζουν, κάθε καλοκαίρι δεινοπαθούν με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μπροστά από το πατρικό σπίτι της γυναίκας του και την περιουσία τους. Ένα σωρό παραπήγματα, που χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφο του χωριού ως στάβλοι για περίπου 120 ζώα, δημιουργούν αφόρητες καταστάσεις και προξενούν ένα σωρό φθορές. Μόνο οι σωληνώσεις του σπιτιού του ζευγαριού, όπως μας ανέφερε, ξηλώθηκαν δύο φορές! Παράλληλα καταστράφηκαν αρκετά από τα ξινόδεντρα που είχαν φυτέψει, καθώς φαγώθηκαν μέχρι τον κορμό.

Τι κι αν έκανε το ζευγάρι παράπονα. Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Μέχρι και τα συρματοπλέγματα βγήκαν και τα πρόβατα περνούσαν μπροστά από την είσοδο του σπιτιού τους. Σήμερα απειλείται η ζωή του ζευγαριού, το οποίο έφτασε στο σημείο να βάλει πωλητήριο στο σπίτι.

Τρομοκρατημένος για την ίδια τη ζωή του, αλλά και της γυναίκας του, απογοητευμένος και αγανακτισμένος, μετά από μια παρ’ ολίγον επίθεση με μαγκούρα από μέλος της οικογένειας του κτηνοτρόφου, ο κ. Χανιωτάκης πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα Ηρακλείου. Ήταν αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος σε όλο το «μαρτύριο», όπως χαρακτήρισε την κατάσταση. Ο ίδιος κάποτε ήταν αστυνομικός και γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, ο 63χρονος συνταξιούχος και πατέρας δύο κοριτσιών πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, παραδεχόμενος την επικινδυνότητα της κατάστασης και το υψηλό ρίσκο που θα λάμβανε αν δεν προέβαινε σε καταγγελία.

«Βρίσκομαι με τη σύζυγό μου περίπου 20 ημέρες στο Ζαρό. Βρεθήκαμε, όμως, προ εκπλήξεων και δέσμιοι δυσμενών καταστάσεων, που μας έκαναν να βάλουμε πωλητήριο στην ανακαινισμένη κατοικία μας», άρχισε να αναφέρει γραπτώς στον εισαγγελέα ο κ. Χανιωτάκης. Ο ίδιος εξήγησε πως έχει ένα οικόπεδο-περιβόλι, έκτασης 800 τ.μ., και μια οικία περίπου 80 τ.μ., στη θέση Καμάρα. Σε συνέχεια της ιδιοκτησίας του βρίσκεται ένα μεγάλο οικόπεδο που έχει μετατρέψει σε μαντρί κτηνοτρόφος του Ζαρού. «Το περιβόλι μου με το μαντρί του χωρίζεται με αγροτικό δρόμο πλάτους 3-4 μέτρων, που έχει καταπατηθεί από τον ίδιο και δένει τα σκυλιά του στην πλευρά της δικής μου ιδιοκτησίας.

Αμφότερα τα οικόπεδα συνορεύουν με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Ζαρό, προκαλώντας τα πλέον δυσμενή σχόλια και από τόσους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Έχει κατασκευάσει διάφορα παραπήγματα για να στεγάζονται τα ζώα, παράνομα, εντός της οικιστικής ζώνης και παραβλέποντας-αψηφώντας τις διατάξεις περί ελευθέρας βοσκής των 120 περίπου αιγοπροβάτων», μας τόνισε. «Η δυσοσμία είναι έντονη, τα έντομα σύννεφο, τα ποντίκια κάνουν παρέλαση. Κατά την είσοδο και έξοδο από το μαντρί τα ζώα περνούν ακριβώς πίσω από τον τοίχο του σπιτιού μου. Δεν μπορούν να πάνε παραπέρα γιατί είναι το ποτάμι. Έχουν καταστρέψει την περιουσία μας, πλήθος από ξινόδεντρα. Ό,τι τρώνε οι αίγες αναγκαστικά ξεραίνονται.

Έχουν καταστρέψει τις σωληνώσεις της αποχέτευσής μου, που είναι εξωτερικές και καταλήγουν σε βόθρο, δύο φορές. Η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη. Τόσα έντομα που μαζεύονται είναι επιβλαβή και ήδη μου έχουν προκαλέσει αλλεργίες. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μέρα και νύχτα από τα γαβγίσματα των σκύλων, τα κουδούνια και τη φασαρία που δημιουργούν τόσα ζώα. Έχουν βγάλει τα συρματοπλέγματα και τα ζώα εισέρχονται σε ολόκληρο το περιβόλι μου και φτάνουν ακριβώς μέχρι την είσοδο του σπιτιού μου», περιγράφει η γυναίκα του κ. Μαρία, η οποία είχε ήδη κάνει αναφορά στο Δήμο Φαιστού.

 

«Απειλείται η ζωή μας» – Δέχτηκε επίθεση με κατσούνα

Όπως ανέφερε το ζευγάρι, πριν λίγες ημέρες έγινε το ίδιο σκηνικό, συνοδευόμενα τα ζώα από τους γιους και τη σύζυγο του κτηνοτρόφου. «Σε σχετική παρατήρησή μου γιατί να περνούν από την περιουσία μου και να την καταστρέφουν, δέχτηκα «σύννεφο» υβρεολόγιου. Ο ένας του γιος μού επιτέθηκε για να με χτυπήσει με κατσούνα, απειλώντας με, και ειλικρινά τρομοκρατήθηκα. Αν δεν ήταν η γυναίκα μου να με τραβήξει, ίσως να με χτύπαγε», είπε και στον εισαγγελέα ο κ. Χανιωτάκης, επισημαίνοντας πως είναι 63 ετών, συνταξιούχος αστυνομικός, υπόδειγμα οικογενειάρχη και πατέρας δύο επιστημόνων κοριτσιών.

Πάντως, μετά το σκηνικό με την κατσούνα, ο πατέρας του νεαρού, όπως μας τόνισε το ζευγάρι, ήρθε να ζητήσει το λόγο. Τι κι αν του έδειξαν τα δέντρα που έχουν φαγωθεί στον κορμό, εκείνος υποστήριξε πως τα έφαγαν τα ποντίκια, κάνοντας έξαλλο το ζευγάρι.

Τόσο ο 63χρονος, όσο και η γυναίκα του ανέφεραν πως δεν είναι οι μόνοι στο χωριό που έχουν προβλήματα με τον κτηνοτρόφο. «Υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με μας, αλλά φοβούνται να μιλήσουν», ανέφεραν.

«Πρέπει να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο για να προστατευτεί η ίδια η ζωή μας και η περιουσία μας που με τόσο κόπο και ιδρώτα έχει γίνει. Εγώ ειλικρινά φοβάμαι από τις διαθέσεις της οικογένειας και τις απειλές της και σας δηλώνω πως, ό,τι κι αν συμβεί σε μένα, στη σύζυγό μου, στην κινητή και ακίνητη περιουσία μου, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι ο κτηνοτρόφος και η οικογένειά του. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι του ελληνικού κράτους είτε ποινικά, είτε αστικά, είτε μέσω της Διεύθυνσης Υγιεινής, είτε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τονίζει ο κ. Χανιωτάκης.

«Ζητώ την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας. Επίσης, ζητώ την ποινική και αστική δίωξή τους γιατί πιστεύω ότι δεν έχει δικαίωμα ο καθένας να εφαρμόζει το όποιο είδος μπούλινγκ σε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη», καταλήγει στη γραπτή αναφορά του που υπέβαλε στον εισαγγελέα.

Πηγή: http://www.neakriti.gr