Κουρουμπλής για πετρελαιοκηλίδα: Αργήσαμε γιατί έγινε ξημερώματα το ατύχημα

Για πρώτη φορά μετά από 9 ημέρες ακούσαμε από τα χείλη αρμοδίου μια εκτίμηση για το πόση ποσότητα καυσίμου διέρρευσε από το ναυάγιο του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό με αποτέλεσμα να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης διέρρευσαν περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Ο κ. Σαντορινιός εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες είκοσι – τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα των ακτών.

Υπογράμμισε ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Είπε ακόμα ότι δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα.

 

 Συμπλήρωσε, πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Κουρουμπλής: Έγινε ξημερώματα, είμασταν άτυχοι

«Η ατυχία μας στο ατύχημα είναι ότι έγινε στις 2μιση τη νύχτα και δεν μπορούσαν να κατέβουν οι δύτες» είπε στον Αlpha 989 ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τόνισε μάλιστα ότι «καθυστερεί η βελτίωση της εικόνας γιατί δεν χρησιμοποιούμε ούτε ένα κιλό χημικών, ως πράσινη απορρύπανση.

Με χημικά μέσα θα τα είχαμε διαλύσει όλα και θα φαίνονταν καθαρά».

Πρόσθεσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου για τις συνθήκες του ναυαγίου.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο κ. Κουρουμπλής είπε πως το πλοίο είναι ασφαλισμένο προς τρίτους με 5,5 εκατ. και υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που ακολουθείται.

Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί από το 1998 το ΠΔ που αφορά στις εταιρείες διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ μέχρι πριν από 6 μήνες δεν είχε γίνει διασύνδεση του τελωνείου με το Λιμενικό.

Πηγή : newsit.gr