Κοινό ταμείο επενδύσεων για Κίνα και Ρωσία

Οικονομική συμφωνία τεράστιας διπλωματικής σημασίας επετεύχθη μόλις πριν λίγες ώρες στο Πεκίνο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Οι δυο χώρες οριστικοποίησαν σήμερα τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων, που θα διαθέτει 4 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, παρουσία των προέδρων των δύο χωρών.

Το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων και το κινεζικό κρατικό ταμείο Chinese Investment Corporation (CIC) θα συμβάλουν καθένα με 1 δισεκατομμύριο δολάρια (804 εκατομμύρια ευρώ) στο ταμείο αυτό, ενώ τα υπόλοιπα (2 δισεκατομμύρια δολάρια) θα προέρχονται από Κινέζους επενδυτές, διευκρινίζουν οι δύο χώρες σε ανακοίνωσή τους.

Το ταμείο αυτό προβλέπει επενδύσεις σε τομείς όπως της γεωργίας και των μεταφορών. Έως και το 70% των πόρων του ταμείου θα επενδυθούν στη Ρωσία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και το 30% στην Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας σημαντικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα σε οικονομικό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο.

Μετά τις συνομιλίες σήμερα μεταξύ του Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο υπεγράφη μία σειρά από συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την πυρηνική ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα και άλλους τομείς.