Κατέρρευσε η προπαγάνδα του μνημονιακού καρτέλ για την οικονομία

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 25

Η «βόμβα» Σουλτς, ότι τα μέτρα λιτότητας αποφασίστηκαν από ελληνικές κυβερνήσεις, και όχι την Ε.Ε., ήταν η χαριστική βολή στην αξιοπιστία της απερχόμενης συγκυβέρνησης. Η δήλωση αυτή προστέθηκε στην αλυσίδα της διάψευσης των επιχειρημάτων του μνημονιακού καρτέλ στην κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, διάψευση που ήλθε και από τις ίδιες τις εξελίξεις, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα εκφοβιστικό σενάριο που καταρρίφθηκε αφορούσε στο πρόγραμμα εγγυήσεων Ελληνικού Δημοσίου για έκδοση τραπεζικών ομολόγων του 2008: η Ε.Ε. αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες το πρόγραμμα (τα «ομόλογα Αλογοσκούφη» που είχαν εκδοθεί το 2008 με τη διεθνή οικονομική κρίση και κανονικά θα έληγαν τον Μάρτιο). Με την εν λόγω παράταση διαψεύσθηκε η προπαγάνδα περί ασφυξίας ρευστότητας των τραπεζών.

Δεύτερο επιχείρημα όπου έπεσε στο κενό η κυβερνητική προπαγάνδα ήταν το αν έχει η ΕΚT δικαίωμα να αγοράζει μαζικά ομόλογα για να στηρίξει χώρες της Ευρωζώνης σε κρίση. Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο αποφάνθηκε ότι η ΕΚΤ νομιμοποιείται να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT (Outright Monetary Transactions Programm).

Και ενώ κατέπεσε και αυτό το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» του επιτελείου της Ν.Δ., τη διαρροή τρομολαγνικών σεναρίων ανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών με μπαράζ δηλώσεων – σεναρίων τρόμου. Ο κατ’ ουσίαν «υπηρεσιακός» υπουργός ανέλαβε να παρέμβει στην κομματική αντιπαράθεση, σχολιάζοντας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου αρχηγό κόμματος, κάτι που κατά κανόνα οι προκάτοχοι του Γκ. Χαρδούβελη απέφευγαν. Ένα «unfair» στο οποίο υπέπεσε ήταν η δήλωση για την προοπτική εσωτερικού δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων που ανέφερε σε συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι «…θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής -ιδιαίτερα του εξωτερικού- δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες…». Παρουσιάστηκε δηλαδή το πρωτοφανές, να δυσφημεί υπουργός Οικονομικών χρεόγραφα που εκδίδει η χώρα του, μόνο και μόνο για να επιχειρηματολογήσει κατά κόμματος.

Εξίσου οξύμωρο ήταν το υπονοούμενο Χαρδούβελη περί επάρκειας ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών: «…Θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια… Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου…». Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε το θέμα ρευστότητας των τραπεζών μόλις ένα 24ωρο αφότου η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

Ταυτόχρονα, σχολίασε αυθαίρετα πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες αν η χώρα δεν συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, παρότι γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ανέσυρε ένα ακόμη σενάριο: τη χώρα μας να ξεμένει από ρευστό για την αποπληρωμή ομολογιακών υποχρεώσεων τον Μάρτιο, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο ακόμη και για συνθήκες χαοτικής εξόδου («Dirty Exit»).
Την κινδυνολογία των ημερών, αναφορικά με τις καταθέσεις, κατέρριψε και το πρακτορείο Reuters. Επικαλούμενο τραπεζικά στελέχη ανέφερε ότι υπήρχαν αυξημένες αναλήψεις από τις τράπεζες, αλλά για πληρωμές φόρων, και πάντως τα ποσά που φεύγουν από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών εισρέουν σε λογαριασμούς του κράτους.

Τη «μονταζιέρα» επιστράτευσε η Ν.Δ. και για τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος Τύπου της δήλωσε, σχετικά με συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών Ευκλείδη Τσακαλώτου: «…Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος… αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να φορολογήσει με 60% όλους τους Έλληνες που τεκμαίρεται από το Περιουσιολόγιο ότι το σύνολο των εισοδημάτων τους φτάνει τις 80.000 ευρώ». Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει σχεδιασμός για 60%, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να πάει στο 50 και στο 60, που -θυμίζω- θα είναι οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ, αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από 80 χιλιάδες».

«Σπέκουλα» της Ν.Δ. επιχειρήθηκε και για το ζήτημα της κατάργησης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ του ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για δήθεν τετραπλασιασμό των φόρων ακινήτων και δη στη μεσαία τάξη!

Άλλο ένα παράδειγμα είναι αυτό που ανέφερε σε δήλωσή του ο υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας Γιάννης Τόλιος, ότι στην προσπάθεια της Ν.Δ. να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της «…ανέφερε ότι ‘κάλεσα’ τους πολίτες να μην πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των συνακόλουθων δόσεων μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…».

Πηγή:http://www.avgi.gr