Καταδικάζει η ΕΕ τις εκτελέσεις εμπόρων ναρκωτικών στο Ιράν

Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε τις εκτελέσεις εμπόρων ναρκωτικών στις φυλακές της Τεχεράνης.

«Είμαι κατάπληκτη από την εκτέλεση στις 22 Οκτωβρίου, δέκα Ιρανών που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών», ανέφερε αρχικά η Άστον, στην ανακοίνωσή της και συνέχισε:

«Ανησυχώ από τις πληροφορίες ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν μια δίκαιη δίκη, και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά την κράτησή τους», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν, όπως ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι περισσότερες από τις εκτελέσεις έλαβαν χώρα μετά από μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης και για αδικήματα που, σύμφωνα με τα ελάχιστα διεθνή νομικά πρότυπα, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην θανατική ποινή», τόνισε η εκπρόσωπος της ΕΕ.

Οι δέκα άνδρες που εκτελέστηκαν την Δευτέρα είχαν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο περισσότερου από ένα τόνο οπίου και ενός τόνου «κρυστάλλου» (μεθαμφεταμίνη), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γραφείου του εισαγγελέα της Τεχεράνης.