Κανταΐφι

kadaifiΥλικά

1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή 1/4 κουταλάκι γαρύφαλο
1/4 κούπας ζάχαρη
3 κουταλιές κονιάκ
1/2 κιλό κανταϊφι
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαργαρίνη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 1/2 κούπας ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/2 κούπας γλυκόζη
1-2 ξύλα κανέλα ή λίγο ξύσμα λεμονιού
φυστίκι Αίγινας χοντροαλεσμένο

Ατομα: Γίνονται 30-35 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30′

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τα 5 πρώτα υλικά και ραντίστε τα με το κονιάκ. Ξάνετε το κανταϊφι και χωρίστε το σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες. ΄Οσο εργάζεστε, φυλάξτε το σκεπασμένο με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται. Βάλτε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά από το μίγμα της γέμισης και τυλίξτε όσο πιο απαλά μπορείτε σε ρολό. Μην τα σφίξετε, γιατί σφίγγουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά με το άλλο. Λιώστε μαζί το βούτυρο και τη μαργαρίνη και περιχύστε τα ρολά μ’ ένα κουτάλι, να βραχούν παντού. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη. Για να τα ψήσετε, ξεπαγώστε τα πρώτα. Σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30′, ώσπου να ροδίσουν καλά. Βράστε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 5′ και περιχύστε το κανταϊφι, μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε το αρκετές ώρες, να πιει όλο το σιρόπι και βγάλτε το σε πιατέλα. Πασπαλίστε το με λίγο φιστίκι Αίγινας. Για να διατηρηθεί τραγανιστό, μην το σκεπάσετε. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες.

Πηγή —> vefashouse.gr