Κάννες χωρίς γυναίκες

Το φεστιβάλ των Καννών ανολιγει τις πόρτες του με την ταινία του Wes Anderson ‘Moonrise Kngdom’ στην οποία πρωταγωνιστεί ο Bill Murray. Πρόκειται για τη μια από τις 22 ταινίες που έχουν επιλεχθεί από τους κριτικούς για να είναι υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο της βραδιάς το Χρυσό Φοίνικα.

Παρόλα αυτά οι χαρές και τα πανηγύρια έχουν μετριαστεί καθώς τα βραβεία έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό απέναντι στις γυναίκες αφού φέτος δεν θα είναι καμία υποψήφια.

Η μόνη γυναίκα που ήταν υποψήφια και τιμήθηκε με το πολυπόθητο βραβείο ήταν το 1993 η Jane Campion με την ταινία The Piano.

Μια ομάδα λοιπόν γυναικών αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενες στην αδικία αυτή. Πρόκειται για τις σκηνοθέτιδες Fanny Cottencon και Virginie Despentes, οι οποίες το 2000 είχαν φτιάξει κίολας το σεξουαλικά αιχμηρό Baise Moi.

Συγκεκριμένα ανέφεραν: οι άντρες αγαπούν τις γυναίκες αλλά μόνο αν πρόκειται για τα γεννητικά τους όργανα, ενώ την ίδια στιγμή ως εκ θαύματος οι 22 ταινίες είναι όλες σκηνοθετημένες από άντρες.