Η αστυνομία του Τέξας πυροβόλησε και σκότωσε δύο ενόπλους που άνοιξαν χθες πυρ έξω από έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που είχε οργανωθεί από μία ομάδα που χαρακτηρίζεται αντι-ισλαμική, σε μία εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου.

Η επίθεση έγινε περίπου στις 7.00 μ.μ. τοπική ώρα σε χώρο στάθμευσης του Curtis Culwell Center, ενός κλειστού αθλητικού κέντρου στο Γκάρλαντ, βορειοανατολικά του Ντάλας. Ο δανός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς, που διεξάγει εκστρατεία κατά του ισλάμ και βρίσκεται στη λίστα στόχων της Αλ Κάιντα, ήταν μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης.

Το Γκάρλαντ, η αστυνομία του Τέξας και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών δεν έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι διοργανωτές της «Έκθεσης Τέχνης και Διαγωνισμών Μουχάμεντ» ανέφεραν πως η εκδήλωση είχε σκοπό να προωθήσει την ελευθερία της έκφρασης. Πρόσφεραν 10.000 δολάρια ως βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης ή σκίτσο που αναπαριστά τον προφήτη, καθώς και 2.500 δολάρια για το «Βραβείο Κοινού».

Στο χθεσινό συμβάν, οι δύο ύποπτοι οδήγησαν το αυτοκίνητό τους στο κτίριο προς το τέλος της εκδήλωσης και άνοιξαν πυρ με αυτόματα τουφέκια εναντίον ενός άοπλου φρουρού, τραυματίζοντάς τον στο πόδι, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας και τους δύο υπόπτους, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ένας από τους υπόπτους, αφού τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά, προσπάθησε να φθάσει ένα σακίδιο, πυροβολήθηκε ξανά και σκοτώθηκε, δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος του Γκάρλαντ, Ντάγκλας Έιτας.

Ο φρουρός αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες βγήκε από το νοσοκομείο. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε.

Οι περισσότεροι από τους 200 ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση ήταν ακόμη μέσα στο αθλητικό κέντρο όταν σημειώθηκε το συμβάν και δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί μέχρις ότου η αστυνομία μπήκε μέσα στο κτίριο και είπε σε όλους να παραμείνουν μέσα εξαιτίας ενός πυροβολισμού.

Ο δήμαρχος είπε πως ο δήμος επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αν και κάποιοι αξιωματούχοι γνώριζαν πως το εμπρηστικό θέμα του θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση.

Πηγή:http://www.avgi.gr