ΗΠΑ: Για εμμονή κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα

index

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επέρριψε ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, για το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, τους οποίους επίσης κατηγόρησε για την «εμμονή» τους να υπονομεύσουν το νομοσχέδιο για την υγεία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ξεκάθαρη ψήφο για την επαναλειτουργία ή όχι των κρατικών υπηρεσιών, ωστόσο σημείωσε πως οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφοβίζονται από τα πιο συντηρητικά μέλη του κόμματος.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, δήλωσε: «Θα νομοθετήσουμε μια καθαρή αύξηση του ορίου του χρέους».
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές αναταραχές στις διεθνείς αγορές και τις οικονομίες άλλων χωρών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προβλέψει ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες δανεισμού του στις 17 Οκτωβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει μέχρι τότε να αυξήσει το όριο του χρέους, που σήμερα φτάνει τα 16,7 τρισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο θα έθετε τη χώρα αντιμέτωπη με στάση πληρωμών.