Ένοχο έκρινε προχθές το σώμα των ενόρκων τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013, τις χειρότερες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2011.

Μεταξύ άλλων οι ένορκοι έκριναν ότι ο 21χρονος Τσαρνάεφ είναι ένοχος για τις κατηγορίες της δολοφονίας 3 ανθρώπων και του τραυματισμού άλλων 264 στον Μαραθώνιο, της δολοφονίας ενός αστυνομικού τέσσερις ημέρες αργότερα και της συνωμοσίας με στόχο την χρήση όπλου μαζικής καταστροφής.

Ο Τσαρνάεφ κρίθηκε ένοχος και στις 30 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του, 17 από τις οποίες επισύρουν τη θανατική ποινή. Το σώμα των ενόρκων -με την ίδια σύνθεση- θα αποφασίσει εάν θα του επιβληθεί η θανατική καταδίκη ή η ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα άσκησης έφεσης.

Ο Τσαρνάεφ άκουσε τη μακροσκελή ετυμηγορία σιωπηλός, με το κεφάλι σκυμμένο, ενώ περιστασιακά έκανε κάποιες νευρικές κινήσεις. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από επιζώντες των επιθέσεων, αλλά και συγγενείς, μεταξύ αυτών και των γονέων του 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ που σκοτώθηκε στις επιθέσεις.

Οι 12 ένορκοι αποφάνθηκαν για την ενοχή του Τσαρνάεφ έπειτα από την ακροαματική διαδικασία που κράτησε 16 ημέρες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης παραδέχθηκαν ότι ο Τσαρνάεφ διέπραξε στις 15η Απριλίου του 2013 τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου εξερράγησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στη γραμμή του τερματισμού, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι το έκανε ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, 26 ετών, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία της Μασαχουσέτης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος, μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής που είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία 10 χρόνια πριν από την επίθεση, είχε διαβάσει και ακούσει έντυπα και ηχητικά υλικά τζιχαντιστικού περιεχομένου και είχε γράψει σημείωμα στη βάρκα όπου τον εντόπισαν οι αρχές να κρύβεται, όπου έλεγε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Η ποινή του Τσαρνάεφ θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή:http://www.avgi.gr