Υπ. Υγείας: Αλλάζει απο σήμερα η συμμετοχή στα φάρμακα

ÖÁÑÌÁÊÅÉÏ - ÖÁÑÌÁÊÁ

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει πως όσοι δεν επιλέγουν γενόσημο φάρμακο, τότε θα πρέπει να πληρώνουν το 100% της διαφοράς ανάμεσα στη λιανική και στην ασφαλιστική τιμή του σκευάσματος, τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρωτότυπα ή γενόσημα) και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανική, και οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή.

Εάν η τιμή του φαρμάκου, ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασφαλισμένος μέχρι τώρα, πλήρωνε µόνο τη συμμετοχή του, δηλαδή 25%. Εάν όμως ο ασθενής επέλεγε ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πλήρωνε τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Το υπόλοιπο 50% το κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ.

Με τη νέα απόφαση όμως, καταργείται η από κοινού συνεισφορά του EOΠΥΥ και των ασφαλισμένων.

Δηλαδή, όσοι επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο, αντί για γενόσημο τότε θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση βέβαια, δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Στο πλαίσιο της προώθησης της κατανάλωσης των γενοσήμων σκευασμάτων, ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, με απώτερο στόχο ο όγκος των πωλήσεών τους να αγγίξει το 60% και έτσι να έρθει πιο κοντά στο ύψος της συνταγογράφησης που παρατηρείται γενικότερα στην Ευρώπη.

Πάντως, η εισήγηση του μέτρου είχε γίνει από τον Αύγουστο, ωστόσο εφαρμόζεται από σήμερα και μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.