Το ΙΟΒΕ βλέπει βελτίωση οικονομικού κλίματος

ιοβε-630x400Bελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2008.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε στις 97,5 από 94,8 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ανάκαμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, πτώση στο Λιανικό Εμπόριο και σχετική σταθερότητα στις Υπηρεσίες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται επίσης ανοδικά, μετά από ένα δίμηνο υποχώρησης, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει και πάλι θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας, αλλά και επιμέρους εξελίξεις όπως π.χ. η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η μη λήψη μέτρων για το τρέχον έτος, η παροχή κάποιου βοηθήματος σε κοινωνικές ομάδες λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2013, που επιδρούν θετικά στις διαμορφούμενες προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

«Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχώρησαν οι οικονομικές δυσκολίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, ως σωρευτικό αποτέλεσμα της κρίσης. Πάντως, η συνεχής επιβράδυνση της ύφεσης που αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία, δημιουργεί προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, με τονωτικές πιθανόν επιδράσεις στην απασχόληση», αναφέρει το ΙΟΒΕ.