Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Παιδείας ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Σταύρος Κοντονής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος προκειμένου να σταματήσει η διαφθορά και η βία στο ποδόσφαιρο.

Στ. Κοντονής: «Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται…»

Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον αθλητισμό ανακοίνωσε: «Καταργείται το άρθρο 29, παράγραφος 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15, η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…». Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο του 2006, η μοναδική από τις ομοσπονδίες που θα μπορούσε να έχει αυτοδιοίκητο ήταν η ΕΠΟ, αλλά πλέον δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στις ομοσπονδίες, κάτι που ουσιαστικά βάζει τέλος στο «απυρόβλητο» της ΕΠΟ.

«Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτόν τον ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες, αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Και ο Σταύρος Κοντονής συνέχισε: «Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε δήμους, Περιφέρειες και πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετά από δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση αποβολής των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, ο Στ. Κοντονής απάντησε: «Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός, γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί».

Για την ΕΠΟ είπε: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες από την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα, αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5, που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις».

Για τον τακτικό προϋπολογισμό των ομοσπονδιών και τον έλεγχό τους ο Σταύρος Κοντονής επεσήμανε: «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τη ΓΓΑ οικονομικά, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».

Πηγή:http://www.avgi.gr