Οι τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες και το κόστος των POS

Οι τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες και το κόστος των POS

Νέα προειδοποίηση στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα στη Βουλή ότι άμεσα θα εκδώσει αποφάσεις για τις αποδείξεις του 2016 και των προηγουμένων ετών.

«Δεν μπορούμε να έχουμε προμήθειες της τάξης του 3%, να έχουμε κόστος 280 και 300 ευρώ, για να βάλει κάποιος μηχάνημα. Πρέπει να τα δουν αλλιώς αυτά τα ζητήματα οι τράπεζες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, για να πετύχουν οι τραπεζικές συναλλαγές, πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με τις τράπεζες για να υπάρξει μια λύση».

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Βάλτε χέρι στις τράπεζες

«Κάντε κάτι. Δεν μπορούν να λειτουργούν ως ξεχωριστό πριγκιπάτο οι τράπεζες. Βάλτε χέρι στις τράπεζες. Είναι ασύγγνωστοι. Νομίζω ότι υπάρχει και κοινοτική οδηγία που καθορίζει ότι είναι 0,5% επί της συγκεκριμένης συναλλαγής. Δεν μπορεί να είναι 3% και 4%», συνηγόρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες ουσιαστικά υπονομεύουν, διά της πρακτικής των πολλαπλών αυτών προμηθειών, αυτή τη διαδικασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

«Δεν θέλουμε να επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές επειδή έχουμε κάποια φιλοσοφική θεώρηση ή κάποια ψυχασθένεια ή να επιτελέσουμε κάποιον σκοτεινό ρόλο, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι περίεργοι. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές διότι μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούμε να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο» υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διάταξη για τις αποδείξεις

Με την ευκαιρία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με τις αποδείξεις προηγουμένων ετών που έχουν στα σπίτια τους. Ανέφερε μάλιστα ότι εκείνος έχει τέσσερα κουτιά με αποδείξεις. «Θα υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες, όπου θα ξεκαθαρίζουμε τι να κάνει ο κόσμος με τις παλιές αποδείξεις» απάντησε ο Τρ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι με την ανακοίνωση θα καθοριστεί για ποια χρόνια και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να κρατούνται οι αποδείξεις.

Όσον αφορά το 2016, ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι «κρατάμε όλες τις αποδείξεις» και το υπουργείο θα φέρει διάταξη για να ανακοινωθεί η επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών και «η καθιέρωση ότι κάθε μεταβολή, κάθε ποσό που έχουμε στη φορολογική μας δήλωση θα πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή».

Πηγή: http://www.avgi.gr