Οι Γερμανοί προβλέπουν ύφεση για την Ελλάδα και το 2014

01

Ύφεση για έβδομη συνεχή χρονιά προβλέπουν για την χώρα μας, οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, που ενδέχεται να φτάσει ακόμα και το 1,5%, ενώ την ανεργία, τη βλέπουν κοντά στο 30% του εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, η πρόβλεψη της Ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας για ανάκαμψη διαφέρει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφορά των δύο παραπάνω προβλέψεων αποτιμάται για το ΑΕΠ της χώρας περίπου σε 3,7 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όσα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας δημοσίευσαν προβλέψεις τους για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τον τελευταίο μήνα, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά τις Ομοσπονδιακές εκλογές, έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το 2014.

Δηλαδή, κανένα γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο δεν διακινδυνεύει προς στιγμή να βάλει θετικό πρόσημο στο ρυθμό μεταβολής του πολύπαθου ελληνικού ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Αναλυτικότερα για το 2014:

• Το Ινστιτούτο για τη γερμανική Οικονομία (Institut fuer deutschen Wirtschaft, Κολωνία) προβλέπει ύφεση 1,5% στην Ελλάδα.
• Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (CES IFO, Μόναχο) προβλέπει ύφεση 1,2%.
• Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (Institut fuer Weltwirtschaft, Κίελο) προβλέπει ύφεση 1%. Σε αυτήν την περίπτωση η ανεργία θα φτάσει στο 29,3% το 2014 και όχι στο 24,5% που προβλέπει η τρόικα, σύμφωνα με το IfW.
• Το Ινστιτούτο για την Μακροοικονομία και την Έρευνα της οικονομικής δραστηριότητας (Institut fuer Makrooekonomie und Konjukturforscung) προβλέπει ύφεση μόλις 0,2%.