Η ΕΠΟ υφήρπασε πλαστή φορολογική ενημερότητα!

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΠΟ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Καταγγελία του Στ. Κοντονή και προειδοποίηση για ενημέρωση της ΟΥΕΦΑ

«Υφαρπαγή» πλαστής φορολογικής ενημερότητας από την ΕΠΟ, προκειμένου η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να εισπράξει έκτακτη επιχορήγηση 1,4 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Συγκεκριμένα, η ΕΠΟ απευθύνθηκε σε άλλη ΔΟΥ από εκείνη στην οποία ανήκει για να πάρει την ενημερότητα (!), πράγμα το οποίο κατάφερε, αλλά τελικά η απάτη των ποδοσφαιροπαραγόντων αποκαλύφθηκε και ο Στ. Κοντονής αποφάσισε να μην δοθούν τα χρήματα. Οι αποκαλύψεις έγιναν στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη.

«Υπεύθυνη γι’ αυτή την υπόθεση είναι η ΕΠΟ. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες», τόνισε ο Στ. Κοντονής επισημαίνοντας με νόημα: «Εμείς αυτές τις πρακτικές δεν τις αναφέρουμε στις διεθνείς συναντήσεις, τις οποίες κάνει το υπουργείο Αθλητισμού, για να ενημερώνουμε και τους ξένους παράγοντες που έρχονται στη χώρα και υπεραμύνονται ορισμένων καταστάσεων. Διότι, δεν θέλουμε να εκθέτουμε την ΕΠΟ, γιατί θεωρούμε ότι μια τέτοια έκθεση βλάπτει τη χώρα.

Όμως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν σε αυτόν τον τόπο ότι η Ελλάδα είναι συγκροτημένο κράτος δικαίου, ότι θα εφαρμόζεται ο νόμος και το Σύνταγμα προς κάθε κατεύθυνση και ανέλεγκτη και αυτόνομη νησίδα δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζει η ελληνική έννομη τάξη».

Πήρε πιστοποιητικό από ΔΟΥ στην οποία δεν ανήκει!

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο τ. υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός αποφάσισε να δώσει έκτακτη επιχορήγηση προς την ΕΠΟ ύψους 1.434.100 ευρώ που θα διετίθετο σε ερασιτεχνικά σωματεία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του στις 17 Νοεμβρίου 2014 μπλόκαρε την απόδοση των χρημάτων επειδή η ΕΠΟ έχει χρέη προς το Δημόσιο.

Πώς αντέδρασε η ΕΠΟ; Πήρε αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας από την ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2014, ώστε να το παρουσιάσει και να πληρωθεί το σύνολο των 1,4 εκατ. ευρώ.

Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και στις 12 Δεκεμβρίου 2014 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπογραμμίζει πως η ΕΠΟ «οφείλει ρυθμισμένα χρέη ύψους 418.423,11 πλέον προσαυξήσεων» και ότι είναι «φορολογικά μη ενήμερος»! Το έγγραφο του ΓΛΚ απευθύνεται στην ΙΒ’ ΔΟΥ Αθηνών, η οποία, όπως αποκαλύπτεται, είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ, και με αυτό της δίνεται η εντολή να καταθέσει αίτημα συμψηφισμού εκκαθαρισμένης και βέβαιης απαίτησης.

Πέντε μέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, έρχεται και η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ στο υπουργείο Αθλητισμού να ενημερώσει τον υπουργό Αθλητισμού Γ. Ανδριανό ότι η επιχορήγηση «δε θα διατεθεί εις ολόκληρον για τον σκοπό για τον οποίο έχει εγκριθεί» επειδή η ΕΠΟ «οφείλει ρυθμισμένα χρέη ύψους 418.423,11 ευρώ πλέον των προσαυξήσεων αυτών και είναι φορολογικά μη ενήμερος».

Το σχέδιο για την υφαρπαγή της φορολογικής ενημερότητας από την ΕΠΟ με στόχο το 1,4 εκατ. ευρώ έχει αποκαλυφθεί. Έτσι, μετά την αποκάλυψη ότι η ΙΖ’ ΔΟΥ δεν ελέγχει την ΕΠΟ, αλλά της εξέδωσε φορολογική ενημερότητα, η ΙΖ’ ΔΟΥ παραδέχεται στις 19 Δεκεμβρίου ότι εκ παραδρομής δόθηκε η ενημερότητα, διότι αρμόδια είναι ΙΒ’ ΔΟΥ, και ανακαλεί το πιστοποιητικό που εξέδωσε…

«Είναι ποτέ δυνατόν να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα και να τα λάβει η ΕΠΟ και η ΕΠΣ και τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία; Όχι, βέβαια», είπε ο Στ. Κοντονής.

Πηγή:http://www.avgi.gr