Γεννηματά σε Τσίπρα: Δεν ψηφίζω εκλογικό νόμο σε δόσεις

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με το στίγμα που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυρία Φώφη Γεννηματά να κάνει λόγο για κυνήγι των 200 ψήφων από την κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό νόμο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ψηφίζει εκλογικό νόμο σε δόσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Φώφης Γεννηματά, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά μια τέτοια συζήτηση, τονίζοντας παράλληλα ότι   δεν υπήρξε  συγκεκριμένη  πρόταση.  Ήταν περισσότερο διερευνητική η συνάντηση, σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  Η κυρία Γενηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει δημόσια μια συγκεκριμένη πρόταση, διότι, όπως διαμήνυσε,  εμείς με δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε. Όπως επεσήμανε δεν θα τους κάνουμε τη χαρη να φύγει η συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ουσιαστική σύγκλιση και σύμφωνα με τη Χαρίλαου Τρικούπη ο κ. Τσιπρας κάνει διερευνητικές   για τους 200 χωρίς να υπάρχει πρόταση συγκεκριμένη. Από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το τι συζητήθηκε, αναφέρουν ότι, όπως φαίνεται, το πλαφόν του 3% η κυβέρνηση το διατηρεί και δεν έχει πρόθεση η κυβέρνηση να το μειώσει. Παράλληλα, η κυβέρνηση ακόμα συζητά για το μπόνους, καθώς  δεν ξέρει ακόμα πώς ακριβώς θα κινηθεί, ενώ για τις περιφέρειες δεν έχει ξεκαθαρίσει  πώς θα τις “σπάσει “. Η ψήφος στα 17 είναι το μόνο που μπορούμε σίγουρα να συμφωνήσουμε, πως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα  με  πηγές από τη Χαρίλαου Τρικούπη, η συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση δρομολογείται από το 2017, αλλά αφού προηγηθεί  διάλογος  με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016.  Η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Χαρίλαου Τρικούπη είναι οτι αυτή τη στιγμή ο κ. Τςιπρας κάνει διερευνητικές  για να δει αν θα πιάσει τους 200 και προσπαθεί να τραβήξει τη συζήτηση από τη φορολογία, Ενφια κλπ

Διαβάστε την πλήρη δήλωση της κυρίας Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα:

Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η  συζήτηση για τα θέματα αυτά,  όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η Κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε.

Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».