Γ. Σταθάκης: Καμία αναδρομική έκτακτη εισφορά – Αποδεκτές ως βάση συζήτησης οι προτάσεις της κυβέρνησης (Video)

20160218-081152-13743«Δεν υπάρχει περίπτωση αναδρομικής έκτακτης εισφοράς» τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν ούτε οι κύριες ούτε οι επικουρικές συντάξεις και να προστατευθούν τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σταθάκης ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ενώ το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά ως το 2018, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο είναι τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που συζητούνται και πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση.

Αναφορικά με όσα λέγονται για έκτακτη εισφορά 10% ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του στο Mega εξήγησε ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3.5%, οπότε η κυβέρνηση συζητά διάφορα φορολογικά μέτρα.

«Άδικη ως υπερβολική»  χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας, ότι δεν εφάρμοσε όσα είπε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εξελέγη μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ιουλίου. «Η κριτική που ασκείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  ότι υποσχέθηκε κάτι που δεν εφαρμόζει είναι απόλυτα παραπλανητική. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να μην εφαρμόστηκε το πρώτο εξάμηνο αλλά εφαρμόστηκαν μέτρα από αυτό» εξήγησε ο Γ. Σταθάκης.

Δεν τέθηκε θέμα οριζόντιας περικοπής των συντάξεων από τους εταίρους διαβεβαίωσε προσθέτοντας ότι αν μειωθούν οι επικουρικές που αφορούν μεσαίους και χαμηλούς συνταξιούχους φυσικά και θα είναι μείωση και αυτό θέλει η κυβέρνηση να αποφύγει.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει αποδεκτές ως βάση συζήτησης από τους Ευρωπαίους και μιλώντας για την κεντρική ιδέα του ασφαλιστικού είπε ότι η λογική της κυβέρνησης κινείται ότι να εξομοιωθούν και οι άλλες ομάδες εργαζομένους με τους μισθωτούς σε σχέση με τη συνεισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο εξήγησε ότι υπάρχουν περιθώρια για διάλογο και βελτιώσεις. Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους διαπνέεται από «διαφορετική φιλοσοφία» από τα προγράμματα του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στα capital controls ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι έχει αποσυρθεί το 70% περίπου των περιορισμών. Στις επιχειρήσεις έχουν αρθεί, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους ιδιώτες αυτή τη στιγμή. Εξετάζεται όμως περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι προστατεύεται το 60% των κόκκινων στεγαστικών δανείων καθώς και ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να βρεθούν λύσεις, ώστε να μην πουληθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε ξένα funds. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω χαλάρωση των capital controlos, η οποία πρέπει να συνδεθεί με επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και περαιτέρω ομαλοποίηση του συστήματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι μένει το 30% των απαγορεύσεων των capital controlos, που δεν αφορά πλέον επιχειρηματικές εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά αναλήψεις ποσών από ιδιώτες». Υπάρχει σκέψη να αυξηθεί περαιτέρω το όριο αναλήψεων.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στον τουρισμό από ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων εκτίμησε ότι «η απίστευτη απειλή θα ήταν η έξοδος από το Σένγκεν», ένας φράχτης δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, πρέπει να αποφευχθεί όμως το κλείσιμο των συνόρων.

Πηγή:http://www.avgi.gr