Φόβητρο το πρόστιμο- 63.000 δηλωμένοι εργαζόμενοι μέσα σε 1 μήνα

vroutsisuperg

Ο φόβος της επιβολής του υψηλού προστίμου για την αδήλωτη εργασία από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του έφερε αποτελέσματα καθώς τον Σεπτέμβριο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 63.000 εργαζόμενους, , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των Ταμείων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο υπουργός το μέτρο σημειώνει μεγάλη επιτυχία απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρότεινε εφαρμογή του μέτρου με αναλογικότητα «ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους» θέτοντας μια άλλη -σαφώς υπαρκτή- διάσταση στο πολύπλοκο αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που για μια μικρή επιχείρηση είναι διαβατήριο για το λουκέτο, για μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να καταλήξει ακόμη και να την συμφέρει, σε σχέση με το κόστος που θα γλιτώσει από ένα ανασφάλιστο εργαζόμενο, αναλόγως βέβαια πότε θα την πιάσουν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δέχθηκε σφοδρή επίθεση για την πρόταση αυτή, όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο Δημ.Στρατούλης, κατηγορούμενος ακόμη και για πρόθεση κάλυψης της μαύρης εργασίας. Ο κ. Στρατούλης πάντως διευκρίνησε σήμερα ότι «τα πρόστιμα πρέπει να είναι σκληρά και αυστηρά σε όσους διενεργούν το μεγάλο κοινωνικό έγκλημα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Δεν μιλώ για μειώσεις προστίμων, αλλά για επιβολή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους. Βάλαμε το θέμα για προβληματισμό» ξεκαθάρισε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Είναι άξιον απορίας πως ενώ η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, να μεμψιμοιρούμε για πράγματα που πρέπει να μας ενώνουν, όπως το μέτρο αυτό που πέτυχε» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης.
Ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη πρόταση και να λάβει σαφή θέση σχετικώς με το ύψος του προστίμου, που θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλεται για την ανασφάλιστη εργασία.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία συνεχίζεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.