Φάτε άφοβα!

Νέα ερευνητικά δεδομένα, που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, υποστηρίζουν ότι τα τρία γεύματα την ημέρα τελικά δεν είναι και τόσο φιλικά για το βάρος μας, το μεταβολικό μας προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ζάχαρο), την πίεση και γενικότερα για την υγεία μας.

Εάν θέλουμε να ωφεληθούμε, όσον αφορά στο βάρος και στους βιοχημικούς δείκτες της υγείας μας, θα πρέπει να «σπάσουμε» την ποσότητα του φαγητού που σκοπεύουμε να καταναλώσουμε σε μία ημέρα σε εννέα μικρά γεύματα ή τουλάχιστον σε έξι.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν οδηγηθεί σ’ αυτό το συμπέρασμα, η πιο πρόσφατη από τις οποίες προέρχεται από το Imperial College London. Οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.000 ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις Η.Π.Α..

Παρότι συνολικά οι θερμίδες που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες δεν διέφεραν, περίπου οι μισοί εξ αυτών είχαν λιγότερα από έξι γεύματα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερα από έξι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν υψηλότερες τιμές συστολικής πίεσης καθώς και περισσότερα κιλά σε σύγκριση με τους δεύτερους. Η παρατήρηση των Βρετανών ερευνητών είναι σύμφωνη με εκείνες αντίστοιχων ερευνών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα πολλά και μικρά γεύματα την ημέρα σχετίζονται με χαμηλότερα νούμερα στη ζυγαριά, οι ερευνητές εικάζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός «εκμεταλλεύεται» καλύτερα τα συστατικά των τροφών, αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και παρέχεται μια επιπλέον ώθηση στον ρυθμό του μεταβολισμού.