Ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την πώληση ινδικής κάνναβης η Ουρουγουάη

Νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την παραγωγή, διαχείριση και πώληση ινδικής κάνναβης από το ίδιο το κράτος, ετοιμάζεται να έλθει προς συζήτηση στη Βουλή της Ουρουγουάης τις επόμενες ημέρες.

Η Ουρουγουάη, η οποία έχει ήδη νομιμοποιήσει ως τώρα μόνο τη χρήση της κάνναβης, θα είναι -εάν τελικά υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο- η πρώτη χώρα της Νοτίου Αμερικής που θα την πουλάει νόμιμα, με άδεια του Δημοσίου με στόχο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Δικαιοσύνη, Ελευτέριο Φερνάντεζ Χουιντόμπρο, «τον αυστηρό κρατικό έλεγχο στην διανομή».

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας για την γενικότερη καταπολέμηση του εγκλήματος και ειδικά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, επιχείρισης ιδιαίτερα κερδοφόρας η οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενδεχομένως ζημιώνει το ίδιο το κράτος.

Η Ουρουγουάη αναμένεται να προτείνει τη νομιμοποίηση της διανομής ινδικής κάνναβης από όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών, καθώς το μέτρο αυτό εικάζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης των λεγόμενων «σκληρών ναρκωτικών».