Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση βρεφικής καρδιάς στην Ελλάδα

Η πρώτη μεταμόσχευση βρεφικών οργάνων στην Ελλάδα έσωσε τη ζωή ενός κοριτσιού 17 μηνών από το Μιλάνο. Ο δότης ήταν ένα 8 μηνών κοριτσάκι το οποίο κατέληξε προχθές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι γονείς του, μέσα στο βαθύ τους πένθος, αποφάσισαν, να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων του παιδιού τους.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», επικοινώνησαν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), για να δουν αν υπάρχει τόσο μικρής ηλικίας δότης και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς έμαθαν για το κοριτσάκι 17 μηνών που χαροπάλευε στο Μιλάνο και μία ομάδα ειδικών χειρούργων προσήλθε με ιδιωτική πτήση από το Μιλάνο για να κάνει την μεταμόσχευση.

Η μεγαλόψυχη απόφαση των γονιών του βρέφους για τη δωρεά οργάνων αποδείχθηκε σωτήρια για τη μικρή Ιταλίδα, της οποίας πλέον η καρδιά «χτυπάει Ελληνικά». Ωστόσο για τα υπόλοιπα όργανα, δυστυχώς, δεν βρέθηκαν συμβατοί λήπτες.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα τα μοσχεύματα από βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία μεταμοσχεύσεων, λόγω της σπανιότητας των τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών, που απαιτούνται. Η ανάπτυξη των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.