Έπαιξε… με αλλαγές στη Βουλή ο Κοντονής

ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Σε αλλαγές που ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΑΝ.ΕΛΛ., σχετικά με την προοπτική αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς οργανώσεις προχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία. Παράλληλα, η ΕΠΟ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου διατήρησαν τις αντιρρήσεις τους για τις ρυθμίσεις που τους αφορούν, όπως φάνηκε κατά την ακρόαση φορέων. Αντίθετα οι υπόλοιποι φορείς ήταν σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικοί προς το νομοσχέδιο. Μόνο η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν.

Αντιπαράθεση του υφυπουργού Αθλητισμού με την ΕΠΟ για τους αθλητικούς δικαστές

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις υπερεξουσίες του υφυπουργού Αθλητισμού, ο Στ. Κοντονής επισήμανε ότι για την επιβολή προστίμων θα πρέπει να έχει προηγηθεί έκφραση γνώμης της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, ενώ για πιθανό σταμάτημα του πρωταθλήματος θα υπάρχει διαβούλευση με την ΕΠΟ και για πιθανό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς οργανώσεις διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Συνεννόηση θα υπάρχει και για την αναβολή αγώνα λόγω πληροφοριών για «στήσιμό» του.

 

Συνταξιούχοι δικαστές

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ για το θέμα των τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά συμβούλια. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Β. Σαράκης, υποστήριξε ότι στα μεικτά αυτά όργανα συμμετέχουν συνταξιούχοι δικαστές γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν επιτρέπει σε τακτικούς δικαστές να συμμετέχουν σε μεικτά όργανα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη από τη ΦΙΦΑ να λειτουργεί με το αυτοδιοίκητο, ενώ τόνισε ότι αποτελεί και συνταγματική επιταγή, καθώς η ΕΠΟ είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο Στ. Κοντονής κατηγόρησε την ΕΠΟ ότι θα έπρεπε να αλλάξει τον κανονισμό της καταργώντας τα μεικτά όργανα κι όχι να καταφύγει στη λύση των συνταξιούχων δικαστών. Ανάμεσα στις αλλαγές του υφυπουργού Αθλητισμού είναι η υποχρέωση των πειθαρχικών οργάνων να εκδίδουν αποφάσεις εντός 10 ημερών. Ο Στ. Κοντονής έλαβε υπόψη και τις υποδείξεις του Κ. Τζαβέλα από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας που σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η άρση απορρήτου για πειθαρχικό αδίκημα. Υπό εξέταση είναι και η αναβολή για 1-2 χρόνια της χρήσης μέρους του ανταποδοτικού τέλους από τα εισιτήρια για την αποζημίωση των αθλητικών δικαστών για λόγους δυσπραγίας των μικρότερων ΠΑΕ.

 

ΠΣΑΤ και ελευθεροτυπία

Ο Σ. Τριανταφύλλου από τον ΠΣΑΤ μίλησε για «λογοκριτικό μηχανισμό» και «περιορισμό της ελευθεροτυπίας» σχετικά με το άρθρο για τον αθλητικό Τύπο υποστηρίζοντας ότι τα πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων μπορούν να γίνουν άλλοθι για απολύσεις. Επίσης εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα της σύνδεσης του Τύπου με την αθλητική βία αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εκπομπές που κάνουν οι οπαδοί αναρωτώμενος τι εμποδίζει το ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμα, ενώ πρότεινε ρυθμίσεις βασικού μετόχου και για το ποδόσφαιρο. «Μακριά από εμάς κάθε προσπάθεια λογοκρισίας» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

 

Θετική η ΕΛ.ΑΣ.

Θετικοί με το νομοσχέδιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. στηρίζοντας τις διατάξεις για την ηλεκτρονική εποπτεία και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Να μην συνδέεται ο τζόγος με το άθλημα ζήτησε ο Π. Τσαγκρώνης από την ΕΟΚ επιμένοντας στην ανάγκη να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο, ενώ ο Γ. Στουραΐτης από την ΕΟΠ στήριξε την πρόβλεψη για τις κάμερες.

Ο Αν. Μαλάτος από το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου υπογράμμισε ότι, εφόσον γίνεται νόμιμη νομοθέτηση, η αντίδραση της ΦΙΦΑ είναι μη νόμιμη. Το γεγονός ότι από το 1992 η ΕΠΟ προσέφευγε στον ξένο παράγοντα κάθε φορά που καλούνταν να πάρει θέση για το φαινόμενο της κάθαρσης του ποδοσφαίρου επισήμανε ο Αρ. Καμάρας.

Η Ειρ. Μαρούπα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες η Επιτροπή καλείται να κάνει τη δουλειά της με συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΠΟ στις αποφάσεις για τα οικονομικά των ΠΑΕ. Για το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις των παρατηρητών της ΔΕΑΒ παραπονέθηκε ο Ζ. Μπέλλος.

Πηγή:http://www.avgi.gr