Ενίσχυση της δημοσίας υγείας στο φόντο της διαπραγμάτευσης

2083034

Το υπουργείο Υγείας προχωρά σταθερά στις επιμέρους παρεμβάσεις

Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει πολύ εύκολα τις αιτιάσεις οι οποίες προβάλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ σχετικά με θρυλούμενες σοβαρές ελλείψεις υγειονομικών υλικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, εάν έπαιρνε κατά γράμμα την πρόσφατη «καταγγελία» της προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας ΚΑΤ, σύμφωνα με την οποία από το ίδρυμα λείπει τους τελευταίους πέντε μήνες το… βαμβάκι! Στην πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο ΚΑΤ απάντησε πάραυτα, δεόντως και με το… βαμβάκι, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Εάν πιστεύει κανείς ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις, τις οποίες διενεργεί η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας μας, δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα και την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας, πλανάται πλάνην οικτράν! Οι μνημονιακοί προϋπολογισμοί για το 2015 κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να στηρίξουν τη λειτουργία του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, συνολικά.

Με ιδιαίτερη γενναιότητα και ειλικρίνεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουνίου στη Βουλή ότι, χωρίς αλλαγή των σημερινών δημοσιονομικών δεδομένων, το ΕΣΥ οδεύει στα τέλη του 2015 σε λειτουργικό αδιέξοδο, ενώ το τρέχον καλοκαίρι θα θέσει σε πολύ σκληρή δοκιμασία το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας!

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ούτε συνιστά κάποια αντιπολιτευτική συνδικαλιστική τακτική το γεγονός ότι η ίδια η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητεί αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας για το 2015, ενώ όλοι οι παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου ζητούν, από την πλευρά τους, αύξηση τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ στο ανώτατο όριο της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, το οποίο περιορίζεται σήμερα στα 2 δισ. ευρώ, με ανάλογη αύξηση για το όριο της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο περιορίζεται σήμερα στα 550 εκατ. ευρώ…

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο 1,515 δισ. ευρώ έχουν ήδη φθάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τους φαρμακοποιούς της χώρας μας για τις εκτελεσμένες συνταγές του περασμένου Φεβρουαρίου και στα 949 εκατ. ευρώ έχουν ήδη φθάσει τα αντίστοιχα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους για το 2015…

Πηγή:http://www.avgi.gr