Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

1E720FDF49A8816828E65FA2D4E08762

Όλα δείχνουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν αποκλείεται η έκπληξη

Ζήτημα ωρών είναι η ανακοίνωση του υποψηφίου που θα προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιθανότατα ακόμα και σήμερα, θα γνωρίζουμε το όνομα του «εκλεκτού», με φαβορί να παραμένει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη. Ο κύριος Αβραμόπουλος πάντως βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Η φημολογία έφερε ως υποψηφίους και τον Προκόπη Παυλόπουλο και πάλι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και πρόσωπα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή προσώπου από το χώρο της κεντροδεξιάς, έχει ειδικά πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η επιλογή Αβραμόπουλου, σημαίνει ουσιαστικά ότι προκρίνεται ένα πρόσωπο με ισχυρές προσβάσεις στο εξωτερικό. Σε περίπτωση μάλιστα κατά την οποία αποσυρθεί από τη θέση του επιτρόπου ο κύριος Αβραμόπουλος, απελευθερώνεται ταυτόχρονα ένα σημαντικό πεδίο στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν αποκλείεται να δούμε είτε το Γιάννη Μηλιό, είτε το Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος θα μετατεθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δεύτερη περίπτωση τη θέση του κυρίου Παπαδημούλη θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, δεδομένου ότι ο Νίκος Χουντής κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο ως αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.