Εν αναμονή οριστικών αποφάσεων για τα νέα μέτρα

Εν αναμονή οριστικών αποφάσεων για τα νέα μέτρα των 11.5 δισ. ευρώ βρίσκεται η χώρα, ενώ συνεχίζονται οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και οι διαπραγματεύσεις τους με την τρόικα.

Οι επικεφαλής των δανειστών έθεσαν θέμα μείωσης των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ζητούν την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και την διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και στην περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων.

Παράλληλα ζητούν επιτακτικά, μείωση του εφάπαξ και περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, ενώ επιμένουν για νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην διαμόρφωση του.

Η τρόικα έθεσε και θέμα για την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε όσους συνταξιοδοτούνται, καθώς και για το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες.