Εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Ελβετίας

CA241C8B58327B187A209C77B2D8EA44Κοινή εμπορική συμφωνία  υπέγραψαν σήμερα η Κίνα και η Ελβετία, μετά από περισσότερο από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύμφωνο αυτό ακολουθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε τον Απρίλιο με την Ισλανδία, ενώ η Κίνα φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.

Ο Γκάο δήλωσε πως πρόκειται για μια «συνολική, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελή συμφωνία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Θα επιτρέψει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, δήλωσε ο Γκάο.

Η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες, πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός.

Η υπογραφείσα συμφωνία είναι ένα ντοκουμέντο 1.100 σελίδων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.