Εμπόδια για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό αυτοδυναμίας, με το σκηνικό της ακυβερνησίας να φιγουράρει στις σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των πρώτων κομμάτων.

Στην επτακομματική Βουλή που προκύπτει, πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά βλέπουμε και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ενώ άλλωτε ισχυρά κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ έμειναν απ΄’εξω.

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες 11 ημέρες μέχρι να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση σύμφωνα με τις ελληνικές εφημερίδες.

Με το ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει το μικρότερο ποσοστό προτίμησης στην ιστορία και έχοντας χάσει πολλούς βουλευτές, φαίνεται πως κορυφαία ονόματα όπως αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου, του Παύλου Γερουλάνου και της Μαριλίζας  Ξενογιαννακοπούλου, μένουν έξω απο τη Βουλή.

Παρόλαυτα, το μεσημέρι ξεκινάει η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί στη  13:00, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Αμέσως μετά, ο Κ.Παπούλιας πρόκειται να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.