«Ελπίζω το διεθνές ενδιαφέρον να στραφεί στους συγγραφείς της Καραϊβικής»

ΜΑΡΛΟΝ ΤΖΕΪΜΣ 1«Νιώθω ότι βλέπω όνειρο» ανέφερε ενθουσιασμένος μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Μπούκερ ο Τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς, αφιερώνοντάς το στη μνήμη του πατέρα του.

Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το Μπούκερ

Το βιβλίο με τον τίτλο «A brief history of seven killings», που επελέγη μεταξύ 156 τίτλων, έχει ως θέμα την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μπομπ Μάρλεϊ πριν σαράντα χρόνια. «Το πιο συναρπαστικό βιβλίο στη λίστα» το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Mάικλ Γουντ και μέλη έκαναν λόγο για μια μείξη των ταινιών του Ταραντίνο και των έργων του Φόκνερ. Ο ίδιος ο συγγραφέας πρόσθεσε πως επηρεάστηκε από τον Τσαρλς Ντίκενς και εξέφρασε την ελπίδα, μετά τη βράβευσή του, να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στους συγγραφείς της Καραϊβικής.

Ο 44χρονος, ο οποίος ζει στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή, διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούσε να γράψει το μυθιστόρημά του αν δεν βρισκόταν μακριά από την Τζαμάικα. «Χρειαζόμουν απόσταση για να το γράψω και από αυτή την άποψη είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα της εξορίας: ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο» είπε.

Αναφερόμενος στον θρυλικό μουσικό που τον ενέπνευσε, ο Τζέιμς, υποστήριξε πως μαζί με τον Πίτερ Τος «υπήρξαν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από το στόμα μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση».

Ο συγγραφέας δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 συνεχόμενες φορές, προτού τελικά εκδοθεί, προσθέτοντας«Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ) και απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Πηγή: http://www.avgi.gr