Εκλογές 2015 – Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση

venizelos«Στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας» θα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εξαπέλυσε μία ακόμη επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι καταλύτης και ο διαμορφωτής των εξελίξεων», ανέφερε αρχικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, εν μέσω των συνθημάτων «το ΠΑΣΟΚ είν’ εδώ ενωμένο, δυνατό» και «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς».

Παράλληλα, ζήτησε την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «είναι απολύτως εφικτή και απολύτως αναγκαία», ενώ «θα την κερδίσουμε γιατί εμείς χάρη σ’ εσάς κρατάμε ψηλά την ευθύνη».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε επίσης όλους τους ανθρώπους του χώρου «να έρθουν στην κοίτη της παράταξης, τώρα την Κυριακή, όχι μετά τις εκλογές, να ρίξουν την κρίσιμη και χρήσιμη, χρήσιμη με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα, ψήφο στην παράταξη μας», χαρακτηρίζοντας τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου ως «οδοιπορικό αλήθειας», το οποίο ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Θράκη.

«Το μήνυμα είναι παντού το ίδιο: ενότητα, συσπείρωση και αποφασιστικότητα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, δυνατό, υπερήφανο, αξιοπρεπές, το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός και εκφραστής της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως το θέλησε εξαρχής ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν υποκαθίσταται», συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το πραγματικό στοίχημα των εκλογών είναι «αν το έθνος θα κάνει ένα βήμα μπροστά για να φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και να φτάσουμε στη νέα φάση ή αν θα κάνουμε επειδή το θέλουμε ή κατά λάθος πολλά βήματα πίσω εξανεμίζοντας τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού μας», σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε όλες οι αποφάσεις να είναι θετικές και θα αγωνίζεται και μετά την Κυριακή στο όνομα του έθνος γιατί εμείς δεν θέλουμε να καταστραφεί η χώρα για να δικαιωθούμε».

Υπογράμμισε, δε, ότι «σε σχέση με τους διεθνείς εταίρους εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό τη νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, άλλοι την αμφισβήτησαν, άλλοι αρνήθηκαν τη δύναμη της υπογραφής της, εμείς όχι, δεν θα κάνουμε αυτό το τεράστιο ιστορικό λάθος» και πως γι΄ αυτό το ΠΑΣΟΚ ζητεί να είναι ο τρίτος πόλος. «Εμείς στη διαπραγμάτευση θα είμαστε στο πλευρό του λαού, της ελληνικής οικονομίας και της νόμιμης ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζητούμε», τόνισε, «την τρίτη εντολή γιατί θέλουμε να είμαστε και θεσμικά εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική, γιατί προοδευτικό είναι το ασφαλές, που καλύπτει τον αδύναμο, που επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί». Τόνισε ωστόσο ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι κυβερνητικό μπαλαντέρ, συμπλήρωμα και ουρά, δεν θέλει θώκους και καρέκλες, θέλει να είναι εθνικός εταίρος, το ενδιαφέρει η εθνική σταθερότητα, γιατί το ρόλο μας μπορούμε να τον παίξουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους, θέλουμε το καλύτερο και θα συμβάλλουμε σε αυτό, δεν θα αφήσουμε να έρθει το πολύ χειρότερο».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα πως «το ΠΑΣΟΚ λέει τώρα ό,τι έλεγε και το 2012, για μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις σε σχέση με την ασφάλεια και προοπτική του τόπου, συμφωνούμε με μόνη κόκκινη γραμμή την ασφαλή έξοδο από την κρίση και την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και στο ευρωπαϊκό παιχνίδι προοπτικής και μέλλοντος».

Είπε ότι αυτή η πορεία έχει 5 σημεία-προϋποθέσεις. Ειδικότερα, α) την πολιτική σταθερότητα. Επανέλαβε την πρόταση του 2012 για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τώρα με κορμό αναγκαστικά το πρώτο κόμμα και τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, με προοδευτικό πρόσημο. β) την οικονομική σταθερότητα, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, όχι χρεοκοπία, όχι πιστωτικό γεγονός, όχι επιστροφή στο μηδέν, όχι να παραμείνουμε ηθελημένα όμηροι στο μνημόνιο, γ) εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί από τον Φεβρουάριο του 2012 για το χρέος δ) θεσμική σταθερότητα, συναινετική εκλογή του ΠτΔ, αλλαγή εκλογικού συστήματος που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και αναθεώρηση του Συντάγματος με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών, ε) εθνική σταθερότητα και ασφάλεια, συναίνεση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Κεντρικό στοιχείο αποτελεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με κορμό την απασχόληση.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για αδιέξοδες στρατηγικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του άγαρμπου εκφοβισμού και του αφελούς ή κουτοπόνηρου εφησυχασμού που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα, αντιστοίχως, για να σημειώσει ότι «εμείς αντιτάσσουμε την πολιτική της αλήθειας και λέμε ότι η χώρα θα βρεθεί ακέραια και ασφαλής στις κάλπες, αλλά από κει και πέρα ο κάθε πολίτης ατομικά αποφασίζει πού θα πάμε». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σήμερα και αύριο στην ΕΚΤ κρίνονται θέματα φαινομενικά τεχνικά αλλά στην πραγματικότητα θέματα καθοριστικά για την οικονομική ασφάλεια και την πορεία της πατρίδας μας.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι παρά τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων 5 ετών, «είμαστε εύθραυστοι ακόμα γιατί βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας, γιατί το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης, σοβαρότητας». Απέναντι στην πεποίθηση ότι θα σχηματιστεί μια νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση και η Ευρώπη θα υποκλιθεί μπροστά της, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο τρόπος που φέρονται και φέρθηκαν σε μας, γιατί είναι πολιτικά μυωπικοί και μονοδιάστατοι, είναι απλώς ένα δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν και την επόμενη και τη μεθεπόμενη ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι αυτό είναι η προειδοποίηση προς όλους, όχι η απειλή, η επίγνωση.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε διάφορες «παρεξηγήσεις», όπως για το εάν βιάστηκε η κυβέρνηση να μιλήσει για έξοδο από το μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έληγε και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Για όσους είναι θετικά προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ αλλά σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ για να μην πάει το μπόνους στον ΣΥΡΙΖΑ αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πρώτο, παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, για να υποστηρίξει ότι δεν έχουν λόγο να το κάνουν αυτό γιατί το αντίβαρο και η κρίσιμη ψήφος είναι το ΠΑΣΟΚ.

Αφού άσκησε, τέλος, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις περί παράτασης της τεχνικής παράτασης και εντόκων γραμματίων του δημοσίου, πρόσθεσε ότι κάποιοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του, αλλά οι περισσότεροι με τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί.

Χαρακτήρισε μάλιστα θεσμική απειλή και όνειδος για το λαό και τη δημοκρατία, να είναι τρίτη η Χρυσή Αυγή, ασκώντας παράλληλα κριτική στο Ποτάμι για την ετερόκλητη σύνθεσή του, ενώ υποστήριξε ότι τίποτα δεν εγγυάται ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ που παρέστη στην εκδήλωση για να μεταφέρει στο ΠΑΣΟΚ την καθαρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ένα μήνυμα, όπως είπε, υποστήριξης αλλά και ενότητας του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος.

Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Στάνισεφ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες εκλογές και σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή της συσπείρωσης για να μπει οριστικά η Ελλάδα σε μια πορεία ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και η ώρα να αναγνωριστεί ότι αν η Ελλάδα απέχει μόνο ένα βήμα από την έξοδο από την κρίση, αυτό οφείλεται στη συνέπεια και την υπευθυνότητα που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα. Είπε ακόμα ότι σε 4 μέρες θα γνωρίζουμε τη δημοκρατική απόφαση των πολιτών και όλοι πρέπει να την σεβαστούν, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος για βιώσιμη έξοδο από την κρίση».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Καψής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρίστος Βερελής, Καπετάν Ερμής, Κώστας Γείτονας, Νάσος Αλευράς, Γιώργος Ρωμαίος, Ηλίας Μόσιαλος, Βασίλης Έξαρχος, Λάμπρος Κανελλόπουλος κ.α.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr