Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό στο Αφγανιστάν

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-2015Σχεδόν 300 νεκρούς και τουλάχιστον 1.800 τραυματίες άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε χθες το Αφγανιστάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις γειτονικές χώρες.

Οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό θυμάτων, ωστόσο το έργο τους δυσχαιρένεται λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της παρουσίας των Ταλιμπάν.

Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. Ο πακιστανικός στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη», δήλωσε ο Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ, δήμαρχος της πόλης Πεσαβάρ που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

«Το κτίριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη», δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.

Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός που ανακοινώθηκε αργά χθες ήταν 63 νεκροί, από τους οποίους 30 στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, όπου καταστράφηκαν περίπου 1.500 σπίτια, 10 νεκροί στην Νανγκαρχάρ (ανατολικά), 9 στη Μπανταχσάν, 2 στη Μπαγλάν και 12 μαθήτριες, όλες μικρότερες από 16 ετών, στην Ταχάρ.

Στην Ινδία, ο σεισμός ήταν αιτία να σταματήσει προσωρινά το μετρό στο Νέο Δελχί, το οποίο απέχει τουλάχιστον χίλια χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ, Σριναγκάρ, βγήκαν στους δρόμους υπό τον φόβο νέου σεισμού.

Λίγο μετά το σεισμό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Νόντι έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσανμπέ, στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.

Πηγή: http://www.avgi.gr