«Έχω ένα Όνειρο»… 50 χρόνια μετά, ο Μπάρακ Ομπάμα τιμά τον Μάρτιν Λ.Κινγκ

martin-luther-king

Οι ΗΠΑ, σήμερα Τετάρτη, τιμούν τα 50 χρόνια από την ιστορική φράση του μεγάλου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, «Έχω ένα όνειρο» («Ι have a dream»), από τον αξέχαστο λόγο που εκφώνησε σε μια ειρηνική συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, παρουσία 250.000 ανθρώπων όλων των φυλών, στις 28 Αυγούστου 1963.

Τη μνήμη του ανθρώπου-συμβόλου για τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, θα τιμήσει στην αμερικάνικη πρωτεύουσα ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, συνοδευόμενος από δύο πρώην προέδρους, τον Τζίμι Κάρτερ και τον Μπιλ Κλίντον.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν, ενώ η ομιλία του Ομπάμα θα ξεκινήσει μετά από μια σειρά από κωδωνοκρουσίες που θα ηχήσουν την ώρα ακριβώς που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε την ιστορική φράση «Έχω ένα όνειρο».
Ο αμερικανός πρόεδρος σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, τόνισε ότι ο Κινγκ «θα είχε εκπλαγεί από την πρόοδο που έχουμε κάνει». «Νομίζω ότι θα έλεγε ότι πρόκειται για μια λαμπρή εξέλιξη» πρόσθεσε.

Η ιστορική ομιλία του: «Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του. Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι. Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους».