Οι δρόμοι του τσαγιού στη Σρι Λάνκα

CFA4F2EB6AF2A41C47A1DF35932EBE94Είχατε ποτέ φανταστεί ότι τα φύλλα τσαγιού, από τα οποία φτιάχνεται το περίφημο τσάι Κεϋλάνης έχουν διαδραματίσει έναν εκπληκτικά περίπλοκο ρόλο στην ιστορία της Σρι Λάνκα;

Όλα ξεκίνησαν με ένα φυτό Camellia sinesis, που ήρθε στην Κίνα το1824 από τους Βρετανούς – αποίκους τους νησιού, γνωστού ως Κεϋλάνη το 1801.

Το φυτό προοριζόταν να φυτευτεί στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο έξω από το Kandy στο καταπράσινο εσωτερικό της χώρας, αλλά έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια οργανωμένη, εξαγωγική επιχείρηση με κέρδη περίπου 1,1 δισ. ευρώ!
Εκτός από το οικονομικό κέρδος από την καλλιέργεια τραγιού στη Σρι Λάνκα, το τσάι προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να ανακαλύψουν από κοντά τα μυστικά αυτού του πολύτιμου φυτού.Όταν το 1867 ο Σκωτσέζος καλλιεργητής καφέ, James Taylor, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ο πρωτοπόρος της βιομηχανίας τσαγιού της Σρι Λάνκα, αποφάσισε να καλλιεργήσει 19 στρέμματα τσαγιού κοντά στο Kandy, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, λίγοι του έδωσαν σημασία, αφού τη δεκαετία του ’60 η Σρι Λάνκα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο.

Μέχρι το 1890, όταν ο Thomas Lipton αγόρασε φυτείες τσαγιού στην περιοχή, περίπου 23.000 τόνοι τσαγιού εξήχθησαν στο Λονδίνο. Η Κεϋλάνη είχε γίνει ένα νησί συνώνυμο με το τσάι!

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τσαγιού, το 2012 η Σρι Λάνκα εξήγαγε 340 εκατομμύρια κιλά τσάι, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε όγκο τσαγιού, μετά την Κένυα και την Κίνα!Η διάσημη εταιρεία παραγωγής τσαγιού Dilmah διοργανώνει συνεδρίες γευσιγνωσίας τσαγιού στα κεντρικά της γραφεία έξω από το Κολόμπο, την πρωτεύουσα του νησιού, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν να διακρίνουν τη διαφορά της ποικιλίας Maskeliya που καλλιεργείται σε χαμηλό υψόμετρο, από την Ran Watte, που μεγαλώνει στα 1.829 μέτρα.

Τιμή: από 54 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του γεύματοςΠερίπου 1.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα εύφορα χωράφια τσαγιού της νότιας κεντρικής κοιλάδας Bogawantalawa, οι επισκέπτες θα βρουν τέσσερις ιδιωτικές κατοικίες, χτισμένες μεταξύ του 1890 και του1939.

Το πέντε αστέρων θέρετρο προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια, με έπιπλα αντίκες, εκπαιδευμένο προσωπικό και τον καλλιεργητή Andrew Taylor, έναν απόγονο του πρωτοπόρου του τσαγιού της Σρι Λάνκα, ο οποίος οδηγεί τους επισκέπτες στις φυτείες τσαγιού της περιοχής.

Φυσικά οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν υψηλής ποιότητας τσάι Dilmah σε αμέτρητες γεύσεις.

Τιμές: από 290 ευρώ Οι πέντε από τα εννέα μοναδικά διακοσμημένες σουίτες αυτού του φιλόξενου πανδοχείου, προσφέρουν μοναδική θέα στις φυτείες τσαγιού, κατά μήκος των λόφων έξω από το Galle στη νότια ακτή της Σρι Λάνκα.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα στους χαμηλούς θάμνους μαύρου τσαγιού, η έντονη γεύση του οποίου το οδηγεί κυρίως σε εξαγωγές στη Ρωσία και το Ιράκ.

Τιμές: από 263 ευρώΠερίπου 10 χιλιόμετρα νότια κατά μήκος της παραλιακής οδού Galle, ο ντόπιος καλλιεργητής, Malinga Herman Gunaratne, συνοδεύει τους επισκέπτες στην δική του φυτεία τσαγιού, όπου σπάνια λευκά φύλλα τσαγιού, που καλλιεργούνται μόνο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, κόβονταν παραδοσιακά από παρθένες με ένα χρυσό ψαλίδι.Ο ερευνητής τσαγιού και συγγραφέας Jeff Fuchs διοργανώνει φέτος τον Ιούλιο μια σειρά από τα ταξίδια στους πολιτισμούς και τα τοπία, που διαμόρφωσαν την ιστορία του τσαγιού στη Σρι Λάνκα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, σκοπός τον ταξιδιών είναι η κατανόηση της φύσης αυτού του «αρχαίου φαρμάκου» που ονομάζεται τσάι.

Εκτός από τις καθημερινές γευσιγνωσίες, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μερικές γυναίκες, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μυστικά πνεύματα «κατοικούν» μεταξύ αυτών των καταπράσινων θάμνων.

Τιμές: από 2 793 ευρώ το άτομο για ταξίδι 15 ημερώνΑν και έχει ήδη λανσάρει το τσάι του στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Κολόμπο, ο ιδρυτής της εταιρείας Teaeli καλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά μερικές από τις πιο σπάνιες ποικιλίες του. Ανάμεσα στις προτάσεις του είναι το τσάι με άρωμα αμυγδάλου με κομμάτια λευκής σοκολάτας και ένα Earl Grey με περγαμόντο και πορτοκάλι.