ΔΝΤ: Η μείωση του αφορολόγητου έπληξε κυρίως τους ασθενέστερους

14C272A01E7608B39A561C822AA347D0Σε μια ακόμη παραδοχή ότι η «συνταγή» που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κατ’ εντολήν της Τρόικας, πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, προχώρησε -κατόπιν εορτής, και πάλι- το ΔΝΤ.

Σε έκθεσή του, με τίτλο «Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα», το Ταμείο επισημαίνει ότι το φτωχότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα ήταν σημαντικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία.

«Οι μισθοί του δημοσίου τομέα περιορίστηκαν, μειώθηκαν ειδικά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στους υψηλά αμειβόμενους» σημειώνεται στην έκθεση.

Παρά ταύτα, μεταξύ των οικονομιών που εξετάστηκαν για την επίδραση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα, το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι πέντε χώρες (Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία) εφήρμοσαν προοδευτικά μέτρα στο διάστημα 2008-2012, με τα νοικοκυριά στα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού να επωμίζονται το μεγαλύτερο κόστος.

Ωστόσο, στη χώρα μας εντοπίζεται η μεγαλύτερη πτώση των εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού.