«Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε»

2A22A47C635290C1580E898F93768FFB«Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε» είναι ο τίτλος της μακροσκελούς συνέντευξης που παραχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

O κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τονίζει στη FAZ πως το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έχει οριστικά απομακρυνθεί. «Μετά από μια επιμελή ανάλυση της κατάστασης μας καταλάβαμε, πως ο μοναδικός επιτυχημένος δρόμος εξόδου είναι η παραμονή μας εντός της ευρωζώνης. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε εντός της ευρωζώνης και να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων. Και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό πως η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει σε εκείνη την κρίσιμη νύχτα των διαπραγματεύσεων πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα πω ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον άλλο υπουργό Οικονομικών. Το Eurogroup πρότεινε από κοινού αυτή τη λύση. Αυτό που απορρίπτω, όμως, είναι ότι η Κύπρος ζήτησε το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτή θα ήταν μια παράνομη απαίτηση».